UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тегеран має намір виконати наказ верховного лідера "суворо покарати" Ізраїль — іранський воєначальник

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві політичного лідера палестинського угруповання Ісмаїла Ганії.

Іран має намір виконати наказ верховного лідера Алі Хаменеї "суворо покарати" Ізраїль за вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані. Про це заявив у п'ятницю, 9 серпня, заступник ватажка Корпусу вартових Ісламської революції Алі Фадаві, повідомляє Reuters.

Читайте також: Іран не може дозволити собі війну з Ізраїлем — WSJ

"Накази верховного лідера щодо суворого покарання Ізраїлю і помсти за кров мученика Ісмаїла Ганії чіткі… І вони будуть виконані найкращим чином", - сказав Фадаві, якого цитують іранські ЗМІ.

На прохання журналістів прокоментувати зауваження Фадаві, речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США готові захищати Ізраїль, маючи достатньо ресурсів у регіоні. 

"Коли ми чуємо подібну риторику, то повинні сприймати її серйозно, саме так ми і робимо", - сказав він.

Пізніше в п'ятницю місія Ірану в ООН заявила, що відповідь Тегерана на вбивство Ганії є "питанням, абсолютно не пов'язаним" із зусиллями, спрямованими на припинення вогню в Секторі Гази.

" Ми сподіваємося, що наша відповідь буде своєчасною і не зашкодить потенційному припиненню вогню", - заявили в місії, відповідаючи на запитання, чи може Іран відкласти свою “відплату” до завершення переговорів про припинення вогню в Газі наступного тижня.

США, Єгипет і Катар закликали Ізраїль та ХАМАС провести переговори 15 серпня в Досі або Каїрі, щоб фіналізувати угоду про припинення вогню в Газі та звільнення заручників. Ізраїль заявив, що візьме участь у переговорах, тоді як в ХАМАС сказали, що "вивчають" цю пропозицію.

Читайте також: Іран може відмовитися нападати на Ізраїль. США вже не очікують атаки найближчим часом – Politico

Іран і палестинське угрупування ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ганії 31 липня в Тегерані. Ізраїль не брав на себе відповідальність за ліквідацію політичного лідера ХАМАС. Однак зростають побоювання, що війна між Ізраїлем і ХАМАС у Секторі Гази переросте в ширший конфлікт на Близькому Сході.

Свої міркування щодо цього в статті “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?” виклав Ігор Семиволос.