UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тегеран готовий продавати паливо Лівану, якщо Бейрут дасть запит

Неофіційно поставки палива вже відбуваються

Іран заявив, що готовий допомогти Лівану, що переживає сильну економічну кризу, з постачанням палива. Для цього Тегерану необхідний запит з Бейрута. Про це заявив представник іранського МЗС Саїд Хатібзаде, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Якщо ліванський уряд хоче купити у нас паливо для розв'язання проблем своїх громадян, ми його надамо», — наводять слова Хатібзаде західні ЗМІ.

Також він сказав, що партія палива була придбана ліванським бізнесменом, але в деталі угоди вдаватися не став.

Ліван зараз проходить через сильну економічну кризу. Фіксуються постійні перебої з постачанням палива, по країні відключають електрику, чим зупиняють роботу лікарень, магазинів, виробничих підприємств, ресторанів. Відключення електропостачання часом триває до 22 годин на добу.

Тим часом в серпні ліванський шиїтський рух «Хезболла» пообіцяло доставити паливо з Ірану до Лівану, попри чинні санкції США щодо подібних операцій.

У минулий четвер, нагадують ЗМІ, в Ліван прибув десяток автомобілів-цистерн з іранським паливом, яке потім повинно було розподілятися через компанію, якою володіє «Хезболла». У відповідь прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що ця поставка не була схвалена урядом країни, і висловив жаль у зв'язку з порушенням суверенітету Лівану.

Своєю чергою ізраїльське видання «Джерузалем пост» повідомило з посиланням на сайт із відвантаження нафти TankerTrackers.com, що вже третій танкер з іранським паливом відправився з Ірану для подальшого розподілу в Лівані. Видання нагадує, що вантаж з першого танкера був доставлений в Сирію, а звідти його перевезли автомобілями-цистернами в минулий четвер в Ліван.

На початку вересня стало відомо, що влада Сирії дала згоду надати свою територію для транспортування газу та електроенергії в Ліван.

Ліванське видання «Дейлі стар» тоді зазначало, що Ліван розраховує укласти угоди на імпорт газу з Єгипту та електрики з Йорданії, причому поставки повинні здійснюватися за допомогою інфраструктури Сирії.

У серпні в адміністрації президента Лівану повідомили, що США погодилися допомогти Лівану з постачанням електроенергії та газу через сирійську територію. Таким чином, вказувало видання «Дейлі стар», Вашингтон зробить виняток з економічних санкцій проти Сирії, що забороняють вести комерційні справи з Дамаском. Ця заборона раніше підірвала попередні спроби Бейрута отримати газ з Єгипту.

Читайте також: Ліван знову обстріляв Ізраїль. ЦАХАЛ вдарив у відповідь – відео

Раніше повідомлялося, що через рік після вибуху аміачної селітри в порту Бейрута — одного з найбільших без'ядерних вибухів в історії, в результаті якого загинули понад 200 осіб, а понад 300 тисяч були переміщені — все ще не було зрозуміло хто був власником речовини. Однак в опублікованому розслідуванні журналістського Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) автори приходять до висновку, що докази ведуть в Україну.