UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг закликав Південну Корею надати Україні військову допомогу

За його словами, від результату війни залежатиме майбутнє і азійського регіону.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час візиту до Південної Кореї закликав Сеул збільшити військову підтримку України, вказуючи на інші країни, які змінили свою політику ненадання зброї країнам у конфлікті після вторгнення Росії, повідомляє Reuters.

Під час виступу у понеділок в Інституті перспективних досліджень Чея генсек НАТО подякував Південній Кореї за її нелетальну допомогу Україні, але закликав її зробити більше та заявив, що існує потреба в боєприпасах.

«Я закликаю Республіку Корея продовжувати і активізувати конкретне питання військової підтримки. Зрештою, це рішення приймати вам, але я скажу, що кілька союзників по НАТО, політика яких ніколи не експортувала зброю в країни, що перебувають у конфлікті, зараз змінили цю політику», - заявив він.

Водночас уже під час зустрічей із високопоставленими офіційними особами Південної Кореї Столтенберг заявив, що події в Європі та Північній Америці взаємопов’язані з іншими регіонами, і що альянс хоче допомогти впоратися з глобальними загрозами шляхом розширення партнерства в Азії.

«Якщо ми не хочемо, щоб самодержавство і тиранія перемогли, то їм потрібна зброя, це реальність», - сказав він, маючи на увазі Україну.

Глава НАТО сказав, що «надзвичайно важливо», щоб Росія не виграла цю війну, не лише для українців, але й щоб уникнути неправильного сигналу авторитарним лідерам, у тому числі в Пекіні, що вони можуть отримати те, чого хочуть силою.

Водночас президент Південної Кореї Юн Сук Йоль зазначив, що закон його країни забороняє постачання зброю країнам, які перебувають у конфлікті, що утруднює питання надання зброї Україні. При цьому агентство зазначає, що з початку війни Південна Корея підписала великі контракти про постачання танків, літаків та іншої зброї Польщі.

Читайте також: NYT: США постачають Україні снаряди зі складів в Ізраїлі, допомагає з цим також Південна Корея

Єнс Столтенберг перебуває в Сеулі під час поїздки до країн Азії, зокрема Південної Кореї та Японії, яка має за ціль напряцювати міцніші стосунки із союзниками США на фоні війни в Україні та наростання конкуренції з Китаєм.

Візит глави НАТО до Сеулу відбувається паралельно із запланованим на сьогодні візитом міністра оборони США Ллойда Остіна для переговорів зі своїм південнокорейським колегою Лі Чон Супом.