UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг розповів, коли буде підписано протокол про прийом Швеції та Фінляндії до НАТО

Рішення запросити Швецію та Фінляндію в НАТО було ухвалене під час саміту Альянсу в Мадриді.

Керівництво НАТО підпише протокол про прийом Швеції та Фінляндії до Альянсу вже наступного вівторка, 5 липня. Про це під час пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми проведемо офіційне підписання протоколу про прийом країн у вівторок - у присутності глав МЗС Фінляндії та Швеції», - зазначив Столтенберг.

Крім того, генеральний секретар Альянсу підкреслив, що рішення запросити Швецію та Фінляндію в НАТО союзники ухвалили ще у середу, 29 червня під час саміту в Мадриді.

Очікується, що тепер сторони повинні погодити умови вступу.

Зокрема, Швеція та Фінляндія стануть членами Альянсу, коли і якщо парламенти всіх країн, що входять до НАТО, ратифікують відповідне рішення.

Також генеральний секретар Альянсу напередодні заявив, що НАТО хоче працювати з парламентами країн-членів, щоб вони якнайшвидше ратифікували вступ Швеції та Фінляндії.

Читайте також: Росія – загроза, Україна може розраховувати на НАТО, Швеція та Фінляндія розпочали процес вступу: підсумки саміту Альянсу

Раніше повідомлялося, що НАТО офіційно розпочала процес прийняття Швеції та Фінляндії до Альянсу. Рішення підтримали усі 30 лідерів.

Також лідери Туреччини, Швеції та Фінляндії підписали меморандум за підсумками переговорів, що відбулися в Мадриді, про перспективи вступу Гельсінкі і Стокгольма до Альянсу. Зустріч президентів Туреччини та Фінляндії Реджепа Тайіпа Ердогана та Саулі Нііністьо, а також прем'єр-міністра Швеції Магдалени Андерссон зайняла більше часу, ніж планувалося. У результаті меморандум підписано - Анкара відкликала вето проти вступу до НАТО Швеції та Фінляндії.

У Москві нервово реагують на таку перспективу розширення Альянсу. Та чи відкриє Росія «другий фронт» у Балтійському морі? Про це — у статті Аліни Гриценко «Швеція на шляху до НАТО: чим відповість Росія?»