UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг назвав дату і місце проведення наступного саміту НАТО

Саміт надасть можливість союзникам узгодити подальші кроки, а також продовжити підтримку України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наступний саміт Альянсу відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року. Про це йдеться у повідомленні на сайті НАТО.

«Я радий оголосити, що наступне засідання глав держав та урядів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року. Ми зіштовхнулися з найбільш складним і непередбачуваним середовищем безпеки з часів холодної війни. Зустріч у Вільнюсі надасть можливість главам держав та урядів країн Альянсу узгодити подальші кроки для посилення стримування та оборони, розглянути значне збільшення оборонних витрат, а також продовжити нашу підтримку України», - сказав генсек НАТО.

Він додав, що в епоху зростання стратегічної конкуренції трансатлантичний зв'язок між Європою та Північною Америкою в НАТО продовжує залишатися важливим для безпеки.

«Я вдячний Литві за проведення нашого саміту. Литва є важливим союзником НАТО. Як країна, що приймає багатонаціональну бойову групу, Литва допомагає забезпечувати потужне стримування і оборону для всього Альянсу. Я очікую на успішний саміт у Вільнюсі в липні 2023 року», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: В NYT розповіли, хто може стати новим генеральним секретарем НАТО

Попередній саміт НАТО відбувся у Мадриді у червні 2022 року. Союзники прийняли нову концепцію та безпекову доктрину на наступні десять років. Країни НАТО рішуче засудили війну Росії проти України, закликавши РФ припинити військові дії, а Білорусь – припинити співучасть у війні. Росію визнали "найзначнішою і прямішою загрозою" НАТО, а "політику примусу" Китаю назвали викликом "інтересам, безпеці та цінностям" Альянсу. Також країни НАТО запросили Швецію та Фінляндію приєднатися до Альянсу.