UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг намагається наблизити вступ до НАТО Фінляндії та Швеції

Генеральний секретар НАТО зустрівся з прем'єр-міністреркою Фінляндії та поговорив із президентом Туреччини, намагаючись подолати опір Туреччини проти вступу Фінляндії та Швеції до альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся у Вашингтоні з прем'єр-міністреркою Фінляндії Санною Марін і обговорив "необхідність зняти занепокоєння Туреччини, щоб просунутися вперед" із заявками Фінляндії та Швеції на вступ до альянсу. Про це він повідомив у Твіттері у п'ятницю ввечері.

Війна Росії в Україні підштовхнула скандинавські країни до подання заявок на вступ до НАТО, але президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинувачує Швецію та Фінляндію у підтримці курдських бойовиків, яких Туреччина вважає терористами.

Читайте також: Туреччина не дасть згоди на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО - Ердоган

Столтенберг заявив, що у нього відбулася "конструктивна телефонна розмова" з Ердоганом, назвавши Туреччину "цінним союзником" та високо оцінивши зусилля Туреччини щодо укладання угоди щодо забезпечення безпечного транспортування зерна з України в умовах глобального дефіциту продовольства, спричиненого вторгненням Росії. Столтенберг написав у твіттері, що він та Ердоган продовжать діалог, не уточнивши нічого.

Офіс Ердогана опублікував заяву, в якій йдеться, що президент підкреслив, що Швеція та Фінляндія мають "дати зрозуміти, що вони припинили підтримувати тероризм", зняли обмеження на експорт оборонної продукції до Туреччини та "готові виявити солідарність".