UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг хоче скликати Раду НАТО-Росія вперше з 2019 року

Москва вже отримала пропозицію Брюсселя і «вивчає» її.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирішив скликати Раду НАТО-Росія 12 січня, пише агенція DPA. Ця зустріч може стати першою за останні 2,5 роки.

Представник Альянсу підтвердив наміри Столтенберга, НАТО контактує з Росією щодо цього. Своєю чергою у російському МЗС підтвердили, що отримали пропозицію, але заявили, що досі «вивчають» її, а формат і терміни зустрічі «потребують уточнення».

Востаннє Рада НАТО-Росія збиралася у липні 2019 року, нагадує «Європейська правда». Відтоді усі спроби призначити нову зустріч були марними.

Читайте також: Путін боїться не «провокацій НАТО», а розвитку демократії в Україні — The Washington Post

Загрозою ескалації на російсько-українському кордоні Москва домоглася низки важливих для неї контактів і переговорів. Зокрема, консультацій з НАТО стосовно «питань, які непокоять» – щодо розширення Альянсу завдяки приєднанню України та Грузії. 17 грудня Москва висунула США і НАТО власні «гарантій безпеки» і наполягає на якнайшвидших консультаціях для прийняття «пакетом». 

Своєю чергою президент РФ Владімір Путін відмовився дати гарантії ненападу на Україну та заявив, що подальший рух НАТО на схід є неприйнятним. Перед цим у МЗС РФ виступили проти участі України у переговорах із США та НАТО щодо «гарантій безпеки». Москва «не бачить» необхідності участі Києва в переговорах, які прямо стосуються України.

Про «червоні лінії» Кремля Путін нагадав і під час підсумкової пресконференції 23 грудня. Російський президент звучав бадьоро, описувана картина світу виглядала осмисленою, але тільки в рамках його власних парадигм. Історичні відкриття і геополітичні одкровення Путіна, його образи й фобії аналізує Олексій Їжак у статті «Пресконференція Путіна: які сигнали отримала Україна» у ZN.UA.