UA / RU
Підтримати ZN.ua

Столтенберг запевнив, що розміщення сил НАТО в Східній Європі не суперечить угодам з РФ

Північноатлантичний Альянс не порушить домовленостей з РФ, розміщуючи нові батальйони у країнах Східної Європи, заявив генсек НАТО.

Розміщення нових сил Північноатлантичного Альянсу у країнах Східної Європи не суперечить угодам з Кремлем, заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг 18 травня. За його словами, норма про неможливість розміщувати в регіоні сили НАТО не міститься в жодный підписаній угоді з Росією, включаючи основоположний акт Росія-НАТО.

Як зазначив Столтенберг, Альянс ще не прийняв рішення про чисельність, склад та дислокацію сил, які будуть додатково розгорнуті на сході Європи.

"Країни НАТО вже прийняли рішення розвивати відносини за двома напрямками: продовжувати діалог та зміцнювати оборону східного флангу альянсу. Ми прийняли рішення про розміщення там кількох додаткових батальйонів, проте їх чисельність і місця дислокації поки не визначені. На міністерській зустрічі продовжиться дискусія про це", - заявив він.

Столтенберг також повідомив, що військове командування Альянсу рекомендує розмістити кілька батальйонів в країнах Балтії. Ці сили планується зробити багатонаціональними, для утвердження єдності Альянсу перед обличчям загрози зі Сходу.

Генсек НАТО також підкреслив, що нарощування сил у Східній Європі – це частина більш широкого підходу щодо зміцнення оборонного потенціалу Альянсу. Крім нього передбачається розвиток військової інфраструктури та прийняття технічних заходів, які відкривають можливості для швидкого перекидання в регіон додаткових сил.

Як писало раніше видання Financial Times з посиланням на високопоставленого генерала Альянсу, нещодавно створені сили швидкого реагування НАТО не змогли б відбити атаку Росії в Польщі, Литві, Латвії чи Естонії, оскільки ще до повного розгортання і досягнення бойової готовності їх би розбили війська з Калінінградської області.

Після погіршення відносин між Росією і Заходом в результаті українського кризи, Сполучені Штати та їх союзники розгорнули додаткове озброєння і провели навчання у Центральній та Східній Європі. Пентагон нещодавно запропонував в чотири рази збільшити витрати на війська і підготовку в Європі в межах зусиль для стримування Росії.

Тим часом, глава Міноборони Сергій Шойгу заявив, що до кінця цього року Росія сформує три нових дивізії для протидії зростаючій активності НАТО біля її кордонів.