UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили Китай у бойкоті західних брендів через підтримку уйгурів

Влада КНР запустили інформаційну кампанію проти Nike, Adidas і H & M після введення санкцій за переслідування мусульман в Синцзяні.

У КНР на державному рівні запущено інформаційну кампанію з бойкоту західних брендів, котрі відмовилися використовувати бавовну з Сінцзяну, що вирощують уйгури, заявили в Державному департаменті США. Відмова зумовлена численними повідомленнями про примусову працю в'язнів «таборів перевиховання» для мусульман, передає Reuters.

«Ми схвалюємо і підтримуємо компанії, які дотримуються законів США і гарантують, що продукти, які ми споживаємо, не створюються з використанням примусової праці», - заявила заступниця прессекретаря Держдепартаменту Джаліна Портер на брифінгу в п'ятницю, 26 березня.

Вона підкреслила, що в китайських соціальних мережах розгорнуто інформаційну кампанію проти фірм з США, Євросоюзу і Британії, які відмовляються купувати сінцзянську бавовну.

Користувачів китайських соцмереж закликають відмовлятися від одягу брендів Nike, Adidas і H & M.

США, ЄС, Велика Британія і Канада оголосили в понеділок про запровадження санкцій проти чиновників з Китаю, через порушення прав людини. Йдеться, в першу чергу, про переслідування уйгурів та інших мусульманських меншин у Сінцзяні.

У відповідь Пекін ввів санкції проти ряду депутатів Європарламенту та європейських науковців, котрі досліджують Китай.

Читайте також: Китайський карикатурист висміяв Apple, Nike і Coca-Cola в твіттері

У концентраційних таборах у Сіньцзяні тримають понад 1 млн уйгурів, казахів, узбеків, киргизів. Їм забороняють здійснювати релігійні обряди, говорити на рідних мовах і змушують славити Комуністичну партію Китаю. У Пекіні заперечують переслідування громадян за релігійним і етнічним принципом. І називають табору в Сіньзцяні "таборами перевиховання", в яких люди нібито знаходяться добровільно.

11 жовтня 2018 року в Китаї опублікували документ про боротьбу з екстремізмом у східному регіоні Сіньцзян (Східний Туркестан), в якому підтвердили існування таборів перевиховання уйгурів – корінного мусульманського народу цієї частини Піднебесної, тим самим узаконивши переслідування мільйона мусульман.

У 2017-2019 роках мінімум 80 тисяч уйгурів вивезли з Синьцзяна для роботи на фабриках в дев'яти інших регіонах, де обмежують їх свободу пересування, селять в окремих гуртожитках, змушують ходити на заняття з ідеологічної підготовки і забороняють вчиняти практикувати свої релігійні обряди.

Влада Китаю експлуатувала уйгурів на 27 китайських фабриках, які пов'язані з 83 всесвітньо відомими брендами, серед яких Apple, Google, Microsoft, Adidas, Nike, H&M, Uniqlo, Zara, Mercedes-Benz і Volkswagen.