UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запровадили санкції проти компаній Китаю, пов’язаних з програмою шпигунських аеростатів

Білий дім заявив, що розгляне більш широкі зусилля, спрямовані на «викриття» діяльності Китаю зі спостереження.

Адміністрація президента США Джо Байдена додала до експортного «чорного списку» шість китайських організацій, пов'язаних з програмою Пекіна з використання повітряних куль для спостереження. Про це повідомляє Reuters.

Нові обмеження з'явилися після того, як Білий дім заявив, що розгляне більш широкі зусилля, спрямовані на «викриття і вирішення» діяльності Китаю зі спостереження, яка загрожує національній безпеці США і союзників.

Міністерство торгівлі США повідомило, що п'ять компаній і один науково-дослідний інститут підтримують «зусилля Китаю з військової модернізації, зокрема, аерокосмічні програми Народно-визвольної армії Китаю, в тому числі дирижаблі і повітряні кулі».

Ситуація з китайською повітряною кулею, що дрейфувала над Сполученими Штатами минулого тижня, викликало політичне обурення у Вашингтоні і привернуло увагу до виклику, який Китай кинув Сполученим Штатам і їхнім союзникам.

Це змусило держсекретаря США Ентоні Блінкена скасувати поїздку до Пекіна, яка, як сподівалися обидві країни, мала на меті налагодити «пошкоджені відносини».

Компаніям, які потрапляють до «чорного списку» важко отримати доступ до експорту технологій із США. І президент США Джо Байден, і його попередник Дональд Трамп використовували цей список для покарання китайських компаній, які розглядалися як загроза національній безпеці, для стримування Пекіна від військового розвитку.

«Сьогоднішні дії демонструють наші узгоджені зусилля з виявлення та припинення використання КНР аеростатів-розвідників, які порушили повітряний простір Сполучених Штатів та понад сорока країн», - заявив помічник міністра торгівлі США з питань експортного контролю Метью Аксельрод.

Міністерство торгівлі заявило, що ці шість організацій підтримують модернізацію армії Китаю та її аерокосмічних програм, включаючи дирижаблі і повітряні кулі.

«Армія Китаю використовує висотні повітряні кулі для розвідки і спостереження», - йдеться в звіті, опублікованому у Федеральному реєстрі.

Дві з цих компаній - Beijing Nanjiang Aerospace Technology і науково-дослідний інститут корпорації China Electronics Technology Group.

Адміністрація Байдена також додала до «чорного списку» Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology, Eagles Men Aviation Science and Technology Group, Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology і Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group.

Вашингтон заявив, що впевнений у тому, що виробник китайської повітряної кулі, яку американські військові збили біля східного узбережжя США, має «прямий зв'язок» з армією Китаю.

Американські ВПС збили аеростат біля берегів Південної Кароліни, через тиждень після того, як він увійшов у повітряний простір США. Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що це був метеорологічний аеростат, який збився з курсу, і звинуватило США в надмірній реакції.

Читайте також: В ФБР розповіли про хід аналізу уламків шпигунської повітряної кулі Китаю

Пекін відхилив запит на розмову між главою Пентагону Ллойдом Остіном і його колегою за допомогою закритої лінії зв’язку в день, коли американський військовий літак збив китайський аеростат для спостереження.

В США заявили, що не планують повертати до Пекіна уламки збитої фахівцями з Пентагону китайської повітряної кулі-розвідника навіть після того, як технічні експерти завершать аналіз можливостей спостереження, які були на її борту.

Представники американської розвідки вважають, що нещодавно збитий над США китайський шпигунський аеростат є частиною широкої програми спостереження, яку проводять військові Китаю.