UA / RU
Підтримати ZN.ua

США занепокоєні «дуетом» Путіна та Сі

У Білому домі вважають, що Росі та Китай узгодили позиції та тлі російської агресії проти України.

У Білому домі занепокоєні злагодженістю позицій Росії та Китаю та тлі російської української війни.

Таку злагодженість було продемонстровано під час зустрічі президента РФ Владіміра Путіна та лідера КНР Сі Цзіньпіна на саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС), вважають у Вашингтоні.

«Ми чітко висловили свою стурбованість у зв’язку з глибиною зв’язків та злагодженості Китаю з Росією у той час, як РФ проводить свою агресивну війну в Україні, жорстоку війну, неспровоковану війну, яку розв’язав Кремль», - цитує речницю Білого дому Карін Жан-П’єр спецкор «Укрінформу».

Речниця наголосила, що зустріч Путіна і Сі  «є прикладом такої злагодженості».

Китай продовжує виправдовувати агресію Росії проти України. Нещодавно голова китайського парламенту намагався виправдати дії Росії «відповіддю на провокації США». Пекін купує російські нафту та газ, допомагаючи Москві фінансувати війну, та наростив із лютого експорт мікроелектроніки та алюмінію, які використовуються у виробництві крилатих ракет.

Путін і Сі поділяють спільні погляди на світ, де бачать занепад Заходу. Китай також кидає виклик глобальному впливу США та наголошує на готовності поглиблювати співпрацю з Росією.

«Перед обличчям світових та історичних змін, Китай готовий співпрацювати з Росією, щоб відіграти провідну роль у демонстрації відповідальності великих держав, а також закріпити стабільність і позитивну енергію у світі, що переживає потрясіння», – сказав Сі Путіну.

Читайте також: Фактбокс Reuters: Як працює «безмежне» партнерство Сі та Путіна –

За півроку російської агресії проти України очікування, що Пекін скористається своїм впливом на Москву та відіграє конструктивну роль у припиненні війни, не виправдалися. Китай дивиться на російсько-українську війну виключно через призму власної конфронтації із США.

Тож Україні варто переглянути свої відносини з КНР і вибудувати їх у співпраці з європейськими партнерами. Докладніше читайте у статті Наталії Бутирської «Війна в Україні: чому Китай нам не друг».