UA / RU
Підтримати ZN.ua

США закликають Росію негайно звільнити кримських татар

Силовики РФ викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла і ще чотирьох кримських татар - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова і Ельдара Одаманова.

США закликають Росію негайно звільнити першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла і інших затриманих за вихідні кримських татар, випливає з заяву на сайті Держдепу.

"Сполучені Штати рішуче засуджують затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського меджлісу Нарімана Джеляла і принаймні 45 інших кримських татар російською окупаційною владою в Криму. Ми закликаємо російську окупаційну владу негайно звільнити їх", - заявив Держдеп.

"Крим - це Україна, і США твердо підтримують суверенітет і територіальну цілісність України", - указано в заяві.

США підтвердили це під час саміту Кримської платформи 23 серпня.

У п'ятницю і суботу на окупованому півострові силовики РФ викрали першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла і ще чотирьох кримських татар - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкету Усеінова і Ельдара Одаманова.

Протестуючи проти незаконних обшуків і затримань, родичі і небайдужі співгромадяни вийшли до будівлі ФСБ в Сімферополі.

Окупанти схопили більше 50 протестуючих - кримських татар. Їх заштовхали в автобуси, застосовуючи грубу силу, б'ючи по нирках, і відвезли в різних відділень "поліції" у тимчасово окупованому Криму. Пізніше більшість з них відпустили.

За даними Чубарова, Наріманом Джеляль висунули підозру за ч. 1 статті 281 "Диверсія" УК РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

Читайте також: В МЗС назвали можливу причину затримання заступника глави Меджлісу та висловили протест

Перший саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня в Києві.

У ньому взяли участь представники 46 держав, НАТО, ЄС, Ради Європи та ГУАМ. За підсумками саміту вони підписали Декларацію, закріпивши статус Кримської платформи як консультаційно-координаційної формату деокупації півострова. Підписанти погодилися з необхідністю посилення тиску на Росію, в тому числі санкцій.