UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Велика Британія планують продовжити на невизначений термін дію пакту про співробітництво у сфері ядерної зброї — FT

Така зміна має додаткову перевагу для Британії.

Велика Британія і США планують продовжити на невизначений термін дію договору, що регулює обмін технологіями між їхніми ядерними програмами, оскільки обидві країни розпочинають дороговартісну модернізацію своїх сил стримування для протидії загрозі розповсюдження зброї з боку супротивників, пише Financial Times.

Ця зміна — офіційно рекомендована урядами Великої Британії та США, але підлягає законодавчій процедурі затвердження обома сторонами —  продовжує термін дії Договору про взаємну оборону, який раніше був обмежений 10 роками й відповідає попередженням ООН про те, що війна Росії в Україні спровокувала глобальну гонку за ядерну зброю.

Запропоновані зміни з'явилися після того, як Британія, США та Австралія уклали тристоронній оборонний пакт Aukus, спрямований на протидію присутності Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні за допомогою атомних ударних підводних човнів.

Читайте також: США потрібно більше ядерної зброї, Байден нарешті зрозумів це — Bloomberg

Китай, який Лондон назвав "викликом, що визначає епоху", розширює свій арсенал ядерних боєголовок такими темпами, які, за словами деяких іноземних чиновників, можуть зрівняти ядерний потенціал Китаю з російським. Північна Корея також збільшила свої запаси боєголовок після того, як у 2019 році провалилися переговори про їх обмеження.

У супровідному меморандумі міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив, що Британія і США "домовилися вилучити дату закінчення терміну дії положень, щоб зробити весь Договір безстроковим, що забезпечить подальшу співпрацю".

"Аналітики вважають, що запропоноване продовження Договору є ознакою все більш небезпечних часів, а для Великої Британії воно має додаткову перевагу в тому, що гарантує виконання положень Договору незалежно від позиції будь-якого майбутнього уряду США", — йдеться в газеті.

Читайте також: Британія вперше за вісім років проведе випробувальний запуск ядерної ракети з підводного човна

Раніше Bloomberg писало, що нова ядерна стратегія Байдена (заснована на стримуванні — тобто здатності й рішучості відповісти на узгоджену ядерну атаку з боку Росії, Китаю і Північної Кореї) зробить повномасштабну гонку озброєнь майже неминучою.