UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та союзники закликали Іран та Ізраїль не загострювати конфлікт. Вашингтон продовжить підтримку Єрусалима — Блінкен

В регіоні повинні розуміти, що подальші атаки лише закріплюють конфлікт, нестабільність та незахищеність, додав він. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен розповів, що його країна разом з союзниками на Близькому Сході та "далеко за його межами" передали Ізраїлю та Ірану повідомлення, в якому сказано, що ніхто не повинен загострювати конфлікт у регіоні. Він зауважив, що Штати продовжують працювати над стабілізацією ситуації та все одно захищатимуть Ізраїль "від нападів терористичних груп або їхніх спонсорів", якщо ескалація все ж відбудеться. 

"У цих розмовах ми почули чіткий консенсус: ніхто не повинен загострювати цей конфлікт. Ми вели інтенсивну дипломатію з союзниками та партнерами, передаючи це повідомлення безпосередньо Ірану. Ми передали це повідомлення безпосередньо Ізраїлю", — заявив Блінкен. 

У регіоні повинні розуміти, продовжив він, що подальші атаки лише закріплюють конфлікт, нестабільність та незахищеність. Також вони підвищують ризик небезпечних наслідків, котрі "ніхто не може передбачити та ніхто не може повністю контролювати".

"Потрібно терміново, щоб усі в регіоні проаналізували ситуацію, усвідомили ризик прорахунку та ухвалили рішення, які заспокоять напруженість, а не посилять її", — акцентував Блінкен.

Читайте також: США розлючені, що Ізраїль не попередив про вбивство ватажка ХАМАС – WP

Нагадаємо, 31 липня було ліквідовано ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганію, після чого Іран підняв "червоний прапор помсти" на куполі мечеті Джамкаран. ЗМІ попереджають, що терористи атакують Ізраїль у національний день жалоби Тиша-бе'ав, який цьогоріч припадає на 12-13 серпня.

Свої міркування стосовно ситуації на Близькому Сході в статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?" виклав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.