UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та союзники оцінюють можливість ударів по хуситах на тлі посилення атак у Червоному морі — Bloomberg

Обговорюється можливість ударів по позиціях хуситів у Ємені.

США та їхні союзники оцінюють варіанти відповіді на посилення нападів єменських хуситів у Червоному морі, намагаючись збалансувати стримування подальшої ескалації з ризиком розпалювання ширшої війни на Близькому Сході. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: США створюють міжнародну коаліцію для захисту суден у Червоному морі від атак хуситів

У вівторок, 9 січня, повстанці-хусити, що базуються в Ємені, здійснили найбільшу на сьогодні атаку з використанням безпілотників та ракет проти кораблів у Червоному морі, кинувши виклик силам США і Британії, які патрулюють цю важливу водну артерію. Американські і британські військові збили 18 безпілотників і три протикорабельні ракети.

Цей інцидент підкреслив складність стримування атак підтримуваного Іраном угруповання бойовиків, яке протягом останніх двох місяців майже щодня обстрілювало ракетами контейнеровози та військові кораблі. 

Білий дім розглядає можливість військових ударів по об'єктах хуситів у Ємені, попри ризик регіональної ескалації.

"Ми чітко дали зрозуміти більш ніж 20 іншим країнам, що якщо це продовжиться, … то будуть наслідки. Це становить явну загрозу інтересам країн по всьому світу, і важливо, щоб міжнародне співтовариство об'єдналося, аби відреагувати на це", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен у середу, 10 січня, під час візиту до Бахрейну, не уточнюючи варіанти дій. 

Читайте також: Хусити не демонструють жодних ознак припинення «безрозсудних» атак у Червоному морі – командир американського флоту

Тим не менш, позиція Великої Британії у переговорах із США полягає в тому, що удари у відповідь повинні бути зосереджені на операціях на морі, а не в Ємені через ризик ескалації.. За словами джерел Bloomberg, саудівські чиновники, бажаючи припинити атаки, висловлювали США та іншим країнам занепокоєння з приводу будь-яких військових дій у Ємені.

Хусити контролюють значну частину території Ємену, включаючи столицю Сану і порт Ходейда. Угруповання заявило, що не відступить, поки Ізраїль не припинить боротьбу з ХАМАС.

За словами Центрального командування Збройних сил США, під час "комплексного" нападу у вівторок минулося без постраждалих та пошкоджень. Повідомлялося, що це був уже 26-й напад хуситів на судна з 19 листопада минулого року.

Велика Британія заявила, що безпілотники і ракети хуситів були націлені як на військові кораблі, так і на комерційні судна.

Напади змусили багато судноплавних компаній перенаправити свої кораблі подалі від Червоного моря, на значно довший маршрут навколо Африки. Це порушило ланцюги поставок і призвело до зростання вартості фрахту, що потенційно може вплинути на світову економіку і прискорити інфляцію.

Напруженість у війні між Ізраїлем і ХАМАС посилилася і зростають побоювання, що конфлікт може поширитися по всьому регіону. На додаток до своїх операцій у Секторі Гази проти ХАМАС, Ізраїль обмінюється вогнем з підтримуваними Іраном силами Хезболли на півдні Лівану. 

Читайте також: Велика Британія заявила про готовність завдати авіаударів по хуситам, які тероризують торгові судна в Червоному морі

Раніше повідомлялося, що чиновники адміністрації президента США Джо Байдена розробляють плани на випадок, якщо війна у Секторі Гази переросте у ширший затяжний регіональний конфлікт. Тривають внутрішні обговорення сценаріїв, які потенційно можуть втягнути США в нову війну на Близькому Сході.