UA / RU
Підтримати ZN.ua

США наростили видобуток сланцевої нафти, що б’є по стратегії ОПЕК+ з підвищення ціни

Неочікуване зростання видобутку пояснюють ефективним використанням інновацій

Колишній заклятий ворог картелю видобувників нафти ОПЕК – американський сланцевий сектор – піднімає голову. Це відбувається на тлі сповільнення попиту на нафту й намагання ОПЕК+ зупинити падіння цін через зниження видобутку. А лише кілька місяців тому цей сектор був майже списаний з рахунків як загроза впливу картелю на світові нафтові ринки, зазначає Bloomberg.

Американські бурильники від Пермського басейну в Західному Техасі до сланцевого родовища Баккен у Північній Дакоті наростили видобуток нафти набагато більше, ніж передбачали аналітики, й підштовхнули видобуток до рекордного рівня. Вони перевищили показники прогнозу з видобутку сланцевої нафти в цьому кварталі на 800 тисяч барелів на добу і загальний обсяг склав 13,3 млн барелів – різниця еквівалентна додаванню нової Венесуели до світових поставок.

Читайте також: Путін зустрівся з саудівським кронпринцем – говорили про Україну та підняття цін на нафту

«Це зростання відлунює по всьому світу, ставлячи під сумнів стратегію групи ОПЕК+ щодо обмеження поставок, щоб запобігти потенційно катастрофічному ціновому впливу надлишку нафти. Це також дає зрозуміти, що легіони компаній, які видобувають нафту зі сланцевих родовищ США, все ще володіють достатньою силою, щоб зашкодити зусиллям картелю, зазначає Bloomberg.

«Очевидно, що США відіграватимуть величезну роль на світовому ринку у 2023 році, в тому числі чинитимуть тиск на ОПЕК+ з метою скорочення видобутку», – сказав в інтерв'ю аналітик Wood Mackenzie Ltd. Райан Думан.

Аналітики Bloomberg вважають, що зростання видобутку сланцевого газу в США та відновлення видобутку в Ірані та Венесуелі можуть ефективно компенсувати всі додаткові запропоновані скорочення видобутку в ОПЕК у першому кварталі 2024 року.

Читайте також: Представники Мінфіну США вирушать до Європи, щоб обговорити дотримання ліміту цін на російську нафту 

Зростання видобутку нафти в США частково дивує тим, що компаніям вдалося збільшити видобуток, навіть незважаючи на те, що цього року кількість працюючих бурових установок скоротилася приблизно на 20%. Таке зростання продуктивності збило з пантелику багатьох аналітиків і дослідників. Як виявилося, видобувні компанії стали більш ефективно використовувати інновації у всьому – від технології електронасосів до нових стратегій розміщення робітників під час гідророзриву пласта, щоб мінімізувати час простою свердловин. 

«З кожним роком ми бачимо все більшу ефективність. І ви бачите, що завдяки низці придбань і консолідацій з'являються компанії, які мають достатній масштаб, щоб реалізувати ці можливості таким чином, щоб сприяти подальшому підвищенню ефективності та промисловому прогресу», – сказав головний виконавчий директор Chevron Corp. Майк Вірт. 

Читайте також: Спроби зменшити доходи РФ за допомогою стелі цін на нафту здебільшого провалилися — Politico

Нагадаємо, видобуток нафти в США у вересні зафіксував новий рекорд. США почали видобувати нафти більше, ніж будь-яка інша країна в історії. Упродовж місяця виробництво зросло на 224 тисячі барелів на день. У той же час обмеження, накладені на Росію щодо експорту нафти почали створювати Кремлю все більш значні проблеми.