UA / RU
Підтримати ZN.ua

США і низка інших країн звинуватили Китай в підриві автономії Гонконгу

Представники країн впевнені, що перенесення парламентських виборів є підривом основних прав і свобод жителів спеціального адміністративного району.

Дії Китаю стосовно Гонконгу засудили держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео, а також глави МЗС Великоъ Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії. У відповідній заяві говориться, що перенесення парламентських виборів є підривом основних прав і свобод жителів спеціального адміністративного району (САР).

«Ці кроки підірвали демократичний процес, який мав основне значення для стабільності і процвітання Гонконгу. Ми висловлюємо глибоку стурбованість з приводу введення Пекіном нового закону про національну безпеку, який підриває основні права і свободи жителів Гонконгу », - наголошується в заяві.

Крім того, глави зовнішньополітичних відомств закликали владу відновити допуск відсторонених кандидатів до голосування і провести вибори якомога швидше.

Читайте також: Гонконг переніс парламентські вибори на наступний рік, США відреагували

На перший погляд, те, що сталося з Гонконгом, - досить характерний випадок у сучасній історії Китаю. Адже вже позаду «адаптація» Тибету і «перевиховання» уйгурів, просування на острови Південно-Китайського моря та блокування спроб розширення самостійності Тайваню. Насправді це не зовсім так.

Докладніше про те, що стоїть за діями Пекіна зі зміни статусу Гонконгу - в матеріалі директора Дипломатичної академії ім. Удовенка при МЗС України Сергія Корсунського «Запашна гавань Китаю» в ZN.UA.