UA / RU
Підтримати ZN.ua

США готуються до конфронтації з Китаєм через Тайвань — The Washington Post

Агресія Китаю проти Тайваню ставить перед Заходом нову дилему.

Світ живе в небезпечні часи не лише через пандемію коронавірусу, а й через загрозу воєнної агресії з боку авторитарних країн. Частина аналітиків не погоджуються з тим, що Китай та його лідер Сі Цзіньпін розпочне реальний збройний наступ на Тайвань. Але, для прикладу, адмірал Джеймс Ставрідіс вважає, що Пекін може захопити Тайвань вже у найближчі кілька років. Американський сенатор Том Коттон прогнозує, що захоплення Тайваню може відбутися після зимових Олімпійських ігор у Китаї на початку 2022 року, подібно до анексії Криму російським президентом Володимиром Путіним після Олімпійських ігор 2014 року в Сочі, пише The Washington Post.

Агресія Китаю проти Тайваню поставить перед Заходом таку ж дилему, яку свого часу поставила мілітаризація Рейнської області в 1936 році. Західні демократії спалахнули 85 років тому, і незабаром після цього війна охопила світ. Загроза слідувала за загрозою, а політика заспокоєння Німеччини зазнала невдачі. Потім прийшла катастрофа.

Останнім часом агресивна політика Пекіна дедалі більше розширюється. Китайська авіація тижнями випробовувала протиповітряну оборону Тайваню, наступним кроком може бути «морська військова зустріч». Якщо ескалація критично загостриться, Сполучені Штати та їх союзники зіштовхнуться з невідворотним вибором: захистити Тайвань або залишитися бездіяльними.

Сполучені Штати пов'язані пунктами Закону про відносини з Тайванем і заявами президента щодо захисту демократичного острова. Це може означати розгортання американських військ та озброєнь, щоб допомогти Тайваню відбити атаку Китаю. Крім того, США починають співпрацю з союзниками для формування рішучої коаліції проти агресії Пекіна через Тайванську протоку та у вільних морських водах регіону.

Економічні санкції не налякають Сі Цзіньпіна та його союзників-комуністів. Пекін уже зробив свою риторику агресивнішою. Команда американського президента Джо Байдена особливо яскраво відчула це ще минулого місяця, коли державний секретар США Ентоні Блінкен і радник з питань національної безпеки Джейк Салліван вислухали 16-хвилинну критику від вищого дипломата Китаю на саміті в Анкориджі.

«Гучна промова» міністра закордонних справ Китаю Яна Цзечі послідувала за виступом Блінкена. Цзечі заявив, що США занепадають і Америка більше не може «розмовляти з Китаєм владним тоном».

Повернувшись до округу Колумбія, дипломатична команда США розпочала планування нової стратегії будування відносин із Пекіном. Один американський чиновник запропонував США бойкотувати Олімпійські ігри 2022 року.

Президент Байден відправив на Тайвань неофіційну делегацію чиновників: колишнього сенатора Кріса Додда та двох колишніх заступників державних секретарів - Річарда Армітажа та Джеймса Штайнберга.

Джо Байден часто демонструє «стратегічну двозначність», але його попередник Дональд Трам надсилав більш прямі повідомлення через адміністративних діячів, таких як колишній віце-президент Майк Пенс, державний секретар Майк Помпео, радник з питань національної безпеки Роберт О'Брайен, генеральний прокурор Вільям Барр та директор ФБР Крістофер Рай.

Сполучені Штати повинні повністю відкинути залишки стратегічної двозначності на тлі агресивної риторики Китаю. Адміністрація Байдена розпочала свої відносини з Пекіном на критичних умовах і повинна чітко показати свою позицію.

Як мінімум, Конгрес США повинен суттєво збільшити витрати на ВМС, якщо знадобиться стримування агресії Пекіна. Нещодавно витративши 1,9 трильйона доларів на стимулювання економіки США, команда Байдена планує залучити ще більше коштів в «інфраструктуру», але це не  включає потреб національної безпеки, таких як розширення суднобудівних заводів для будівництва та ремонту підводних човнів або фрегатів нового класу, необхідних для модернізації військово-морської частини.

Наближається конфронтація з Китаєм щодо Тайваню. Байден повинен чітко показати, що Сполучені Штати зустрінуть силу силою. Це не період для дипломатичних піруетів, а час для ясності, резюмує видання.

Читайте також: Китай може почати війну проти Тайваню уже найближчим часом — Bloomberg

Протягом останніх днів Пекін посилив свою збройну активність поблизу Тайваню, це може свідчити про наміри Китаю здійснити військове вторгнення на острів.

Загроза вторгнення Китаю на Тайвань є серйозною і неминучою, попередив американський адмірал Джон Аквіліно, призначений головою Індо-Тихоокеанського командування військових сил США.