UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співробітники державного телеканалу "Білорусь 1" приєдналися до страйку: в ефірі показують диван без ведучих

Біля будівлі компанії зібралися понад сотні співробітників.

Частина співробітників державного білоруського телеканалу "Білорусь 1", в понеділок вранці вийшли на страйк, передає Tut.by.

Серед протестуючих: ведучі, режисери, оператори і журналісти.

Відзначається, що сьогодні відмовилися виходити в ефір і підтримали протестувальників близько 100 чоловік.

Напередодні вони підписали повідомлення, адресоване керівнику компанії Івану Ейсмонта, в якому вимагають визнати недійсними результати виборів, відправити у відставку главу ЦВК Лідію Єрмошина, звільнити політв'язнів, скасувати цензуру в ЗМІ. Повідомлення поки підписало більше 55 осіб. Всього в компанії працюють 1,5 тисячі осіб.

Як випливає з відео телеграм-каналів «Nexta Live» і «Білорусь головного мозку», вранці в ефірі телеканалу «Білорусь 1» показували порожній диван, без ведучих.

Як повідомляє джерело видання, про намір оголосити страйк також заявили співробітники білоруських телеканалів ОНТ і СТВ. Сьогодні планують вийти близько 30 осіб.

Нагадаємо, що на тлі масових протестів в Білорусі і міліцейського насильства провідні білоруських державних телеканалів і радіостанцій почали звільнятися. Минулого тижня з роботи пішли вже сім журналістів, в тому числі телеканал «Білорусь 1» - покинули провідні розважальних програм Євген Перлин і Віра Каретникова, а також ведучий новин Сергій Козлович.

Читайте також: Понад 20 журналістів залишаються затриманими в Білорусі

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь в них вже в шостий раз.

14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців.

Глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі поновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум троє протестувальників загинули.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенко привітали з перемогою тільки лідери РФ, Китаю, Молдови та Вірменії.

Чи впаде режим Лукашенка в результаті вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.