UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні в США можуть обмежити застосування вакцини від коронавірусу Johnson & Johnson через тромби у щеплених

Консультанти з вакцин Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC) обговорять можливі обмеження на використання вакцини J&J.

Радники Центрів з контролю та профілактики захворювань планують зустрітися, щоб обговорити вакцину Johnson&Johnson від коронавірусу через утворення тромбів, пише Washington Post.

Нові дані показують, що з квітня 2021 року цей показник збільшився, хоча проблема все ще рідкісна. Повідомляється також про дев'ять смертельних випадків через утворення тромбів.

Консультанти CDC зберуться сьогодні, 16 грудня, на нараді. Консультативному комітету з практики імунізації представлять нові дані.

Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) цього тижня повідомило, що найвищий рівень повідомлень про проблеми зі згустками – близько одного випадку на 100 тис. доз – був у жінок віком від 30 до 49 років.

Після розгляду даних очікується голосування щодо оновлення рекомендацій щодо використання вакцини. Варіанти включають залишити поточну рекомендацію для щеплення J&J будь-якої особи від 18 років. Інший варіант – це рекомендувати вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna у порівнянні з J&J.

Будь-які зміни у використанні вакцини, ймовірно, стосуватимуться як початкових одноразових щеплень, так і бустерів.

Така рекомендація має бути схвалена директором CDC Рошель Валенськи, щоб стати офіційною рекомендацією агентства.

Читайте також: Тромбоз після вакцинації від COVID-19: вчені назвали можливу причину

Після того, як ВООЗ заявила про те, що існуючі вакцини все ж таки можуть забезпечити певний рівень захисту, американська компанія Johnson & Johnson приступила до створення нової вакцини проти штаму коронавірусу "омікрон".