UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сінгапур першим дозволив продаж лабораторно вирощеного м'яса

Щорічно у світі вбивають близько 69 мільярдів курей. Екологи називають зростання споживання курятини ключовим фактором вирубки лісів Амазонки.

Сінгапур дозволив американському стартапу Eat Just продавати вирощене в лабораторії куряче м'ясо. Це перше в світі дозвіл на так зване чисте м'ясо, отриманого немає від убитих тварин, передає CNBC .

Продовольче агентство Сінгапуру в середу заявило, що штучна курятина Eat Just відповідає стандартам безпеки для використання в Наггетс, що відкриває шлях до початку комерційного використання продукції американської компанії.

Таке м'ясо виробляється з клітин тварин, вирощених в пробірках на відміну від замінників м'яса на рослинній основі, які виробляються з таких інгредієнтів, як соєві боби. М'ясо від Eat Just "in vitro", "клітинне" або "культивоване". Інвесторів в такі проєкти приваблює те, що в підсумку виходить справжнє м'ясо, але без вбивства тварин або шкоди навколишньому середовищу, зазначає The Financial Times.

Головний виконавчий директор Eat Just Джош Тетрик сказав, що "вперше буде продаватися м'ясо реальних тварин, але при цьому без необхідності вбивати хоч одну тварину або зрубати хоч одне дерево".

Ціни на нагетси будуть відповідати вартості преміальних курок, коли вони почнуть продаватися в ресторанах Сінгапуру "в найближчому часі".

Сінгапур, в якому проживає 5,7 млн осіб, зараз виробляє всього близько 10% необхідних жителям харчів, а решту імпортує.

За даними ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН), курятина займає друге місце у світі за обсягом виробництва серед м'яса після свинини. Щорічно побивається близько 69 мільярдів курей. Птахи споживають велику кількість корму, в якому соєві боби є провідним компонентом, і захисники навколишнього середовища вказують на зростання споживання курятини як на ключовий фактор вирубки лісів Амазонки.

Читайте також: ЄС офіційно зняв заборону на імпорт української курятини

За останні три роки МХП Косюка повинен був сплатити 146 млн дол. Податку на прибуток, а сплатив лише 10 млн. Юлія Самаєва в статті "Кури не клюють" пояснює, чому найбільший український виробник і експортер курятини уникає сплати податків.