UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін їде в Москву на зустріч з Путіним: що про це пишуть ЗМІ в Китаї і на Заході?

Китайські оглядачі допускають миротворчі зусилля Пекіна на тлі зростання його апетитів до глобального лідерства, в цей час на Заході газети думають над тим, з чим Сі Цзіньпін може насправді приїхати в Москву.

В понеділок лідер Китаю Сі Цзіньпін приїде в Москву з триденним візитом. Ця його поїздка відбудеться на тлі натяків на готовність Пекіна зайняти більш активну роль в завершенні війни, яку Росія розв’язала проти України.

Що пишуть в Китаї?

Гонконгське видання South China Morning Post зауважує, що новини про поїздку лідера Китаю в Москву з’явилися через день після того, як міністр закордонних справ КНР Цинь Ган провів телефонну розмову з українським колегою Дмитром Кулебою. Під час неї китайський дипломат закликав почати мирні переговори між Москвою і Києвом. МЗС Китаю також повідомило, що Цінь Ган висловив надію, що Україна і Росія збережуть двері відкриті для діалогу і політичного врегулювання. Китайське міністерство також зауважило, що Україна привітала Китай з успіхом у примиренні Ірану і Саудівської Аравії цього місяця.

«Всі ці події спровокували очікування, що Пекін буде грати більш активну роль у завершенні конфлікту в Україні», - пише South China Morning Post.

Експерт з російських справ Фуданського університету Фен Юйцзюнь вважає, що у Китаю є воля для просування мирних переговорів між Росією і Україною.

Читайте також: Кожен українець хоче миру більше, ніж наймирніший протестувальник біля Бранденбурзьких воріт — Кулеба

«Однак, вирішення цієї проблеми не залежить від китайської волі і можливостей, а від волі Росії і України», - підкреслив китайський експерт.

Колишній директор Інституту Центрально-азіатських досліджень в Університеті Ланьчжоу Ян Шу важає, що сама розмова міністрів закордонних справ Китаю і України вже сигналізує про більш проактивну китайську роль. Крім того, на його думку, Пекін демонструє, що хоче розвивати відносини з Києвом. Втім, Ян Шу сумнівається, що Китай зможе зупинити війну так само легко, як він примирив Іран і Саудівську Аравію.

«Корінь конфлікту між цими країнами - це релігійні і геополітичні проблеми. Але російсько-українська проблема - це дещо абсолютно інше», - пояснив він, зауваживши, що між Росією і Україною досі триває гаряча війна, на відміну від напруги, яка існує між Тегераном і Ер-Ріядом.

Пов’язаний з Компартією Китаю таблоїд Global Times визнає, що війна між Росією і Україною стосується базових принципів ООН. Зокрема, видання наголошує на необхідності поважати територіальну цілісність суверенних країн. Втім, набагато важливішим виміром російсько-українського протистояння таблоїд називає те, що Європа знову стала місцем битви за сфери впливу. Такі ж битви призвели до початку двох світових війн.

«Спільне занепокоєння Китаю і багатьох інших країн, які не підтримують жодну зі сторін в російсько-українській війні, полягає в тому, чи ця сутичка не розшириться на їхні регіони. І чи не доведеться всім країнам достримуватися сфер впливу США і Європи, щоб бути в безпеці», - пише китайське видання.

Global Times наголошує, що для закінчення російсько-українського конфлікту всі країни повинні дотримуватися базового принципу ООН - поважати суверенну цілісність всіх країн.

«Водночас, щоб досягти тривалого миру, США і Європа повинні відмовитися від розширення своїх глобальний сфер впливу через НАТО, змушуючи ще більше країн креслити лінії відповідно до ідеології Заходу», - йдеться в статті.

Що пишуть на Заході?

Washington Post зауважує, що візит Сі Цзіньпіна в Москву підкреслить дедалі більшу залежність Росії від Китаю. Зрештою, у Владіміра Путіна лишилося мало друзів і торговельних партнерів після початку вторгнення в Україну.

Читайте також: Китайські компанії продавали Росії гвинтівки, бронежилети й комплектуючі дронів – Politico

«Втім, візит може підірвати китайські зусилля з метою здаватися нейтральним. Пекін відмовився засуджувати дії Путіна, водночас посилюючи торгівлю з Росією і проводячи спільні військові навчання. Після початку війни Сі Цзіньпін і Путін кілька разів розмовляли, зокрема, вони зустрічалися на полях саміту ШОС, який пройшов в Узбекистані минулого вересня», - пише видання.

Washington Post також зауважує, що візит Сі Цзіньпіна в Росію відповідає багаторічній традиції китайських лідерів, які, закріпивши владу вдома, в першу чергу вирушали в Москву. Нинішня поїздка буде першим закордонним візитом Сі Цзіньпіна після того, як його офіційно переобрали лідером Китаю. В березні 2013 року він теж вирушив в РФ під час першого закордонного візиту.

Інше американське видання - New York Times - вважає, що Пекін хоче зміцнити свою легітимність як лідера альтернативного світового порядку, в якому США не домінують. Ця роль набула особливої важливості через необхідність чинити опір тому, що Сі Цзіньпін назвав спробами Вашингтона «стримати, оточити і придушити Китай».

Росія і Україна дивляться на Китай як на силу, яка потенційно може принести зміни і в якій вистачить впливу, щоб вивести ситуацію з глухого кута. Але Москва і Київ також добре розуміють, що Пекін може сильно змінити динаміку на полі битви, якщо почне поповнювати виснажений російський арсенал.

«Китайському міжнародному впливу в ролі великої держави необхідний мир зараз, як ніколи раніше», - сказав професор міжнародних відносин в Китайському народному університеті Ші Їнхон.

За його словами, це випливає зі зростання відчуття власної глобальної важливості в Пекіні після укладання угоди між Іраном і Саудівською Аравією про відновлення дипломатичних відносин. Якщо використати цей імпульс і втрутитися у війну, Сі Цзіньпін може досягти своєї найбільш важливої мети - відновити китайські відносини з Європою. Китайська економіка переживає скрутні часи. Тож лідер Китаю хоче не допустити, щоб Європа ще більше зблизилася зі США і стала на їхній бік в обмеженні торгівлі і інвестицій.

«Ціль Сі Цзіньпіна - це не Росія чи Україна, а швидше Західна Європа. Зрештою, він намагається зробити так, щоб в очах Німеччини і Франції все мало такий вигляд, ніби він старається», - сказав віце-президент Asia Society Policy Institute і колишній помічник Держсекретаря США Денні Рассел.

Financial Times нагадує, що впродовж всього попереднього року Сі Цзіньпін регулярно контактував з Владіміром Путіним. А державні ЗМІ Китаю повторювали російську пропаганду про війну, називаючи її «кризою», а не вторгненням. Водночас, китайський лідер з початку війни не розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським. Джерело, поінформоване про справи в Пекіні, повідомило, що Сі Цзіньпін у найближчі дні може провести розмову з українським лідером через відео-зв’язок. Аналітики вважають, що Пекін використає такі контакти, лише щоб підтвердити своє твердження про щире зацікавлення в завершенні конфлікту.

Читайте також: SCMP: Китай хоче помирити Росію і Україною після успіху з Іраном і Саудівською Аравією, чи вдасться це йому?

«Думаю, Китаю стає дедалі важче переконати світ, що він нейтральний гравець в Україні. Тож поїздка Сі Цзіньпіна в Москву на зустріч з Путіним в даний момент виставить Китай не найкращим чином», - вважає Пол Хенле, колишній радник президентів США Джорджа Буша-молодшого і Барака Обами з питань Китаю.

Втім, на думку експерта, якщо Сі Цзіньпін зателефонує Зеленському, він зможе виставити візит в Москву як спробу вести діалог з обома сторонами заради миру.

Виконавчий директор британського аналітичного центру Henry Jackson Society Алан Мендоза сказав Newsweek, що поїздка лідера Китаю в Москву - це «виклик для міжнародного порядку на чолі зі США». На його думку, цей візит поставить під сумнів нейтральність Китаю у російській війні з Україною. Адже візит Сі Цзіньпіна можна розцінити як ознаку того, що «Китай став на чийсь бік».

В лютому Держдепартамент США повідомив, що Пекін розглядає можливість почати постачати Росії зброю, «яка може бути використана для підкорення України». Мендоза сумнівається, що візит китайського лідера в Москву може якось бути пов’язаним з цим.

«Сі Цзіньпіну не потрібно летіти в Москву, щоб відправити Росії зброю», - сказав експерт.