UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штурм Капітолію: Шварценеггер порівняв прихильників Трампа з нацистами

Шварценеггер радий, що президентство Трампа добігає кінця

Колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер порівняв натовп, який штурмував Капітолій США, з нацистами. Він назвав президента США Дональда Трампа невдалим лідером, який "увійде в історію як найгірший президент".

Республіканець заявив на відео, що "середовище стало ніччю битого скла прямо тут, в Сполучених Штатах". У 1938 році нацисти в Німеччині та Австрії розгромили єврейські будинки, школи, синагоги й підприємства під час нападу, яке стало відомим як Kristallnacht або "Кришталева ніч" (також "ніч битого скла").

"Розбите скло було у вікнах Капітолію Сполучених Штатів. Але натовп не просто розбив вікна Капітолію, він зруйнував ідеї, які ми прийняли як належне", - сказав він (цитата по Associated Press). "Вони розтоптали то, на чому була заснована наша країна".

Шварценеггер, який народився в Австрії, порівняв вкрай праве американське екстремістське угрупування Proud Boys («Горді хлопчаки») з нацистами. Деякі лідери Proud Boys заарештовані в столиці США, до і після заворушень в середу.

"Президент Трамп прагнув скасувати результати виборів - і чесних виборів", - заявив Шварценеггер на відео. "Він прагнув до перевороту, вводячи людей в оману брехнею".

Шварценеггер назвав Трампа, лідером, який не відбувся, і сказав, що він радий, що президентство Трампа добігає кінця і він "скоро стане недоречним, як старий твіт".

Він закликав до національної єдності та пообіцяв свою підтримку обраному президенту Джо Байдену після того, як лояльний Трампу натовп увірвався в будівлю Капітолію.

"І для тих, хто думає, що вони можуть скасувати Конституцію Сполучених Штатів, скажу: ви ніколи не переможете", - підкреслив Шварценеггер.

Під час відео, яке триває понад сім з половиною хвилин, Шварценеггер порівняв американську демократію з мечем, яким він розмахував у своїй ранній ролі в картині «Конан-варвар», який, за його словами, тільки міцнішає, коли загартовується.

Шварценеггер, найбільш відомий за роллю Термінатора в кіно, був обраний губернатором Каліфорнії у 2003 році під час спеціальних виборів. Пізніше він був обраний на повний термін.

Читайте також: Палата представників США оприлюднила резолюцію про імпічмент Трампа

6 січня прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден. Під час акції протесту відбулися зіткнення з правоохоронцями, невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію.

Через інцидент засідання парламенту США, на якому повинні були затвердити результати президентських виборів, довелося призупинити, а будівля Конгресу закрили на вхід і вихід.

Після перерви в засіданні Конгрес США все-таки затвердив перемогу Джо Байдена в президентських перегонах. Він отримав 306 голосів колегії виборців, при необхідних 270. Трамп отримав 232 голоси.

В результаті протестів п'ятеро людей загинули. Крім того, поліція затримала понад 50 осіб.

Трамп розпорядився відправити військовослужбовців Національної гвардії США в Капітолій. Противник Трампа на виборах Джо Байден назвав те, що відбувається спробою заколоту і «нападом на демократію».

Сполучені Штати, та й увесь світ жахнулися, побачивши теле- і відеокадри, де радикальні прибічники Трампа, котрі не визнають результатів президентських виборів, узяли штурмом будівлю Капітолію. Бо екзальтований натовп атакував не просто будинок, а один із сакральних символів американської демократії. Як таке могло статися?
Чому не спрацювали правоохоронні органи країни, що витрачає мільярди доларів на власну безпеку? Які наслідки матиме захоплення Капітолію для демократії, Трампа, Республіканської партії, США і світу? Про це читайте у статті Геннадія Друзенка «Що американці в Капітолії «наколядували»?».