UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шість країн ЄС планують запровадити санкції проти Ірану за придушення протестів 

Протести проти чинної іранської влади почалися у зв’язку з убивством поліцією молодої жінки, яка “неправильно” носила хіджаб.

Німеччина, Франція, Данія, Іспанія, Італія та Чехія подали пропозиції щодо нових санкцій Європейського Союзу проти Ірану за придушення протестів проти порушення прав жінок, передає Reuters

За інформацією німецького видання Spiegel, запропоновані санкції спрямовані проти 16 осіб, організацій та установ, головних відповідальних за придушення загальнонаціональних протестів, вибухнувших після того, як “поліція моралі” забила до смерті 22-річну Махсу Аміні за те, що вона “неправильно” носила хіджаб. Ініціатори хочуть, щоб міністри закордонних справ ЄС ухвалили рішення щодо санкцій на зустрічі 17 жовтня.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила в понеділок, що придушення Тегераном протестів було "вираженням чистого страху перед освітою та силою свободи", і пообіцяла санкції.

Антиурядові протести, які почалися під час похорону Аміні 17 вересня в курдському місті Сакез, переросли в найбільшу демонстрацію опозиції владі Ірану за останні роки, і багато хто закликає припинити більше ніж чотири десятиліття правління ісламського духовенства.

Організація Iran Human Rights, заснована в Норвегії, заявила про понад 100 убитих. Влада Ірану не повідомляє про кількість загиблих, але заявляє, що багато членів сил безпеки були вбиті "бунтівниками та головорізами, підтримуваними іноземними ворогами".

Минулого тижня державне телебачення повідомило про 41 загиблого, враховуючи співробітників сил безпеки.

Читайте також: В Ірані пишуть про прогрес у переговорах щодо розморожування заблокованих внаслідок санкцій коштів

Нині при владі в Ірані перебуває ультраконсервативна група політичного класу, яка пов’язана безпосередньо з Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР), або Пасдаран, що по суті є державою в державі. КВІР можна порівняти з військами сталінського НКВС, посиленими авіацією, танками та військово-морськими силами. Чи стануть ці протести предтечею драматичних змін у країні, чи призведуть вони до падіння фундаменталістського режиму? Про це читайте у статті Ігоря Семиволоса «Протести в Ірані: що відбувається і чи паде режим»