UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гарріс і Трамп пропонують виборцям два кардинально протилежних бачення зовнішньої політики — The Times

Це може мати значний вплив на світовий порядок.

Два кандидати в президенти, Камала Гарріс і Дональд Трамп, пропонують виборцям різні бачення зовнішньої політики. Вибори в США 2024 року можуть похитнути світовий порядок, відштовхнути союзників і закріпити на світовій арені еру сильних лідерів, вважає Алістер Доубер, кореспондент газети The Times.

Обидва кандидати здебільшого уникають детальних зовнішньополітичних заяв під час передвиборчих поїздок країною. Проте, в європейських столицях, на Близькому Сході, в Пекіні, Москві й Тегерані, вибори в США, які відбудуться в листопаді, активно вивчають, можливо, більше, ніж будь-які інші в новітній історії.

Читайте також: Новий очільник НАТО "не переймається" перспективою повернення Трампа до влади — The Times

"Гарріс, яка працювала прокурором у Каліфорнії й сенатором США, мало знайома із зовнішньою політикою, поки що дотримується правил гри Байдена. Трамп, з іншого боку, просуває більш ізоляціоністський світогляд і вказує на те, що він повернеться до трансакційного підходу у відносинах з іноземними державами, який визначив його перший термін", — пише кореспондент.

У Брюсселі давні союзники Америки вже готуються до президентства Трампа. Союзники по НАТО обговорюють п'ятирічний план "захищеної від Трампа" західної підтримки України вартістю 100 мільярдів доларів, який з'явився у квітні, щоб "захистити Україну від політичних змін" у Вашингтоні.

Читайте також: Чи може Європа щось запропонувати Трампу? — Politico

Доубер також зазначає, що попри загальну згоду між Гарріс і Байденом, у питаннях, пов'язаних з Ізраїлем і Близьким Сходом, є певні відмінності в їхніх поглядах або підходах. Гарріс, здається, більш охоче критикує Ізраїль, але при цьому називає прихильність Вашингтона до безпеки країни "гарантованою". Натомість кампанія Трампа намагається пов'язати адміністрацію Байдена-Гарріс та її підтримку допомоги палестинцям з атаками ХАМАС проти Ізраїля 7 жовтня.

"Шлях до Білого дому пролягає через штати, де виборці глибоко скептично ставляться до зовнішньополітичного статус-кво і глобального впливу Америки", — сказав Марк Ханна, старший науковий співробітник інституту глобальних справ.

Читайте також: Кардинально різні: Майк Помпео порівняв зустрічі Зеленського з Трампом та з Гарріс

Раніше Politico розповіло про те, якою може бути зовнішня політика Камали Гарріс, якщо вона стане президентом. Вона, ймовірно, залишатиметься суворою щодо Росії та Китаю, і продовжить докоряти Ізраїлю за те, як він поводиться з гуманітарною допомогою в Газі. Також адміністрація Гарріс, ймовірно, запропонує рішучу підтримку військовим зусиллям України.