UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хоча Китай показує більшу підтримку Росії, їхні інтереси все ще відрізняються в деяких питаннях — Politico

Нещодавній візит Путіна до Пекіна є ще однією ознакою нової холодної війни, що набирає обертів.

Протягом багатьох років Пекін і Москва послідовно створювали те, що зараз виглядає як антиамериканський і антиліберальний глобальний фронт, об'єднаний прагненням переглянути не лише статус України й Тайваню, але й нинішній світовий порядок. Таким чином, Росія може продовжувати отримувати значну допомогу від Китаю, що може втримати її економіку на плаву і допомогти вести війну проти України.

Безумовно, інтереси Пекіна все ще відрізняються від інтересів Москви в кількох аспектах. Більша підтримка Росії з боку Китаю є ризикованою для її й без того схильної до кризи економіки, якщо Захід продовжить санкції проти її банків і компаній. І вперше з середини 2022 року в березні та квітні цього року китайський експорт до Росії впав порівняно з тими ж місяцями попереднього року, що відображає зростаючу обережність — а також проблеми з платежами, з якими стикаються російські імпортери через посилення тиску з боку США, повідомляють аналітики Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Шведського інституту міжнародних відносин.

Читайте також: Росія замінила обсяги торгівлі з Євросоюзом на залежність від Китаю – UNCTAD

Однак, попри такий розвиток подій,  слід скептично ставитися до офіційної пацифістської риторики Пекіна. Тривала систематична підтримка Росії з боку країни свідчить про зацікавленість у продовженні конфронтації та отриманні економічних і геополітичних переваг.

Зрештою, війна в Європі обмежує західні ресурси й відволікає увагу Вашингтона від діяльності Пекіна в інших частинах світу. Залежність Росії від Китаю вже є високою, і вона продовжує зростати, оскільки китайські компанії замінюють колишніх західних торговельних та інвестиційних партнерів Росії. Крім того, Москва поступово дозволяє передавати Китаю все більше своїх новітніх військових технологій. 

Читайте також: Європі необхідно більш серйозно поставитися до допомоги Китаю Росії — заступник державного секретаря США

"Тим часом Пекін хоче, щоб Москва не перемогла і не програла в Україні. Перемога Росії за підтримки Китаю посилить Москву, але глибоко віддалить Захід від Пекіна. Поразка Росії дестабілізує режим Путіна і може спричинити його політичну трансформацію або навіть знищення. Це, своєю чергою, може призвести до зменшення доступу Китаю до дешевих енергоносіїв, російських ринків, Арктики і військово-технологічних розробок, а також до втрати основного партнера в довгостроковому стратегічному суперництві зі США", — вважають аналітики.

Захід повинен зберігати свою рішучість і єдність. Це означає надання Україні всієї необхідної підтримки — вже сьогодні. Перемога України на полі бою, досягнута завдяки підтримці Заходу, і відновлення території країни стане найкращим способом стримування ревізіонізму Росії та Китаю.

Раніше газета Financial Times повідомляла, що після вторгнення Путіна в Україну торговельні зв'язки між двома країнами зміцнилися, так само, як і геополітичні амбіції Пекіна. Зростаючі економічні зв'язки з Росією є однією з найяскравіших ознак прагнення Китаю перебудувати світову геополітику на свою користь — і на шкоду США — за допомогою торгівлі.