UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шахтарі «Білоруськалія» зажадали відставки Лукашенка і оголосили безстроковий страйк

Зі сцени в Солікамську було озвучено шість вимог, шахтарі відреагували на них позитивно.

Працівники «Білоруськалій» і інші жителі Солікамська приєдналися до загальнонаціонального страйку - акції протесту проти фальсифікації виборів президента Білорусі. Близько 18:00 понеділка, 17 серпня, ведучий мітингу озвучив зі сцени вимоги, головна з яких - відставка Олександра Лукашенка, передає TUT.BY.

Усього було озвучено шість вимог:

Зі сцени було сказано, що працівники «Білоруськалія» під час страйку приходитимуть на свої робочі місця, але не працюватимуть.

16 серпня в Мінську відбулася наймасовіша акція протесту в Білорусі за роки незалежності. Щонайменше 200 тисяч людей зібралися біля стели «Мінськ - місто-герой» на проспекті Переможців. Потім протестувальники рушили до Будинку Уряду, де в першій половині дня виступав Лукашенко. На провладний мітинг звозили бюджетників з усієї країни автобусами.

На мітингу опозиції Марія Колесникова озвучила вимоги: відставка Лукашенка, звільнення всіх політв'язнів і притягнення до відповідальності силовиків, які били, катували і вбивали громадян.

Читайте також: Страйки в Білорусі: що відбувається в країні сьогодні

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. 

Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.