UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росію запідозрили у відправці регулярних військ до Лівії

Як було відомо раніше, в країні були присутні тільки російські найманці і співробітники ГРУ.

Помічник держсекретаря з близькосхідних справах Девід Шенкер заявив про те, що Росія розгорнула у Лівії значні військові сили, які підтримують Лівійську національну армію генерала Халіфи Хафтара, повідомляє CNN.

Раніше влада США заявляли про присутність у Лівії сотень російських найманців з ПВК Вагнер, які допомагали Хафтару осаджувати столицю Лівії Тріполі. Тепер Шенкер заявив про те, що Росія розгортає також і регулярні частини.

На думку Держдепу, присутність російських військ сильно дестабілізує ситуацію в Лівії і підвищує ризик великих втрат серед цивільного населення.

Читайте також: Дискримінація в українських медіа: переважають сексизм і мова ворожнечі

Раніше, високопоставлений чиновник сфери безпеки уряду Тріполі, міністр внутрішніх справ Фатхт Башага говорив, що росіяни досягли успіху в Сирії, тому вони думають, що доб'ються успіху і в Лівії.

Політик зазначає, що без більш жорсткого тиску США на регіональні сили, що підтримують розколоті лівійські угруповання, Москва буде використовувати ситуацію і розширювати свою присутність в Середземномор'ї за межі своєї єдиної військово-морської бази в сирійському порту Тарту. У війні В Лівії Катар і Туреччина підтримують сили, лояльні Уряду національної згоди (ПНР), в той час як Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і, принаймні, час від часу адміністрація Трампа підтримують анти-джихадистського лідера повстанців Халіфа Хафтара, нагадує газета, і російські найманці, як видається, зараз теж підтримують Хафтара.

Як повідомлялося раніше, 29 жовтня стало відомо, що до і після початку наступу Лівійської національної армії на Тріполі відбулося збільшення поставок банкнот з Росії Центробанку сходу Лівії.

За останні півтора місяці в рамках широкої кампанії, яку проводить Кремль з метою відновлення свого впливу на Близькому Сході та в Африці, було направлено групи російських бійців чисельністю близько 200 чоловік. Бійці ПВК "Групи Вагнера" воюють на стороні Лівійської національної армії Халіфи Хафтара.