UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіянам брешуть про "корисні санкції", поки банки один за одним банкрутують – NYT

Кремль демонструє росіянам контроль якщо не над економікою, то над ними самими.

В Росії банки з тривожною регулярністю "спливають черевом догори". При цьому закриття банків відбувається по-тихому, без широкого розголосу в пресі.

"Навіть для паніки потрібні відкриті лінії комунікації. Незалежні ЗМІ можуть сприяти розповсюдженню паніки. Але російське телебачення, через яке більшість населення Росії отримують інформацію, подає лише суміш натхненних історій про зростання вітчизняного виробництва і страшилок про агресію США проти Росії", - пише на сторінках New York Times журналіст Маша Гессен.

Вона нагадує, що і президент Володимир Путін теж запевняє своїх виборців, що санкції нібито лише йдуть на користь російській економіці.

"Коли ваш президент, ваш банк і ваш начальник постійно вам брешуть, запевняючи, що все добре, навіть коли ви самі бачите, що ваша купівельна спроможність випаровується, вони, можливо, не зможуть переконати вас, що все чудово, але зможуть змусити засумніватися. Рутинне заперечуючи ваш життєвий досвід, вони успішно демонструють свою владу над вами, якщо не над економікою", - йдеться в статті.

Гессен додає, що таким чином влада Росії бореться з появою будь-якої народної солідарності, яка могла б перерости в паніку чи протест.

"Тож російська економіка, очевидно, і далі буде обвалюватися у зловіщій тиші, залишивши кожного росіянина на самоті з тягарем щоденного зубожіння", - пояснює автор.

Читайте також: НБУ може зняти валютні обмеження в середині 2016 року

Тим часом, в Центробанку Росії прогнозують економіці країни нове дно. Експерти відомства нагадали, що останнім часом сировинні товари і індекси, серед яких і нафта,обновили цінові мінімуми. І видимих причин чекати їхнього зростання поки немає.

У свою чергу, видання The Economist писало, що російська економічна криза переростає з гострої в хронічну. МВФ прогнозує Росії скорочення економіки ще на 1% в цьому році. Російські чиновники почали похмурі розмови про "нову реальність", визнаючи, що їхня орієнтована на експорт енергоносіїв модель економіки себе вичерпала. Водночас, Росія навряд чи зіштовхнеться з такими ж гострими проблемами, які обвалилися на неї в 2014-му.

Раніше на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Екс-глава Мінфіну Олексій Кудрін попередив мешканців Росії про новий пік кризи. Його турбує зниження інвестицій, які зазвичай дозволяють зробити заділ на майбутнє.