UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія проводить вдесятеро більше навчань, ніж НАТО - дані Альянсу

Міноборони РФ запланував 4 тисячі навчань на 2015 рік.

Представник альянсу спростувала дані звіту European Leadership Network, що зрівнюють кількість військових навчань РФ і НАТО.

Заступник офіційного представника Північноатлантичного альянсу Кармен Ромеро заявила, що Міністерство оборони Російської Федерації запланувало більше 4 тисяч навчань на поточний рік, а це в 10 разів більше, ніж члени НАТО.

Вона підкреслила, що їх організація не прагне до конфронтації з Росією і вже два десятиліття намагається налагодити з нею співпрацю, однак не бачить відповідних дій.

"Росія змінила кордони з допомогою сили, як і раніше підтримує сепаратистів в Україні і загрожує розміщенням ядерних ракет поблизу кордонів альянсу", - зазначила Ромеро. - Крім того, Росія включила ядерні засоби і такі, що здатні використовувати ядерну зброю, в свої недавні навчання".

На думку представника альянсу, такі дії РФ посилюють напруженість і не допомагають деескалації конфлікту. Також Росія обходить вимоги про повідомлення і спостереженні згідно з Віденським документом ОБСЄ 2011 року "Про заходи зміцнення довіри і безпеки"".

"Такі навчання є частиною більш агресивної військової доктрини Росії, небезпечної політичної риторики, зростаючого розгортання військ і незаконної анексії Криму, - стверджує заступник офіційного представника НАТО. - У відповідь ми збільшуємо свою присутність у східній частині території альянсу для того, щоб підвищити колективну оборону. Це наша основна задача в якості оборонного союзу".

Восени цього року в Іспанії, Італії і Португалії пройдуть найбільші більш ніж за десять років навчання НАТО Trident Juncture. Про це було оголошено близько року тому. Всі держави-учасники ОБСЄ зможуть направити на них своїх спостерігачів.

Співробітники аналітичного центру European Leadership Network у звіті заявили, що навчання НАТО і РФ є передвісником масштабної озброєної конфронтації.

"Кожні нові вчення розглядаються протилежною стороною як провокація і підживлюють атмосферу недовіри і непередбачуваності. Всі в першу чергу дивляться на страхітливу складову великих навчань, але є і недолік, яким є фактор ризику. Політикам необхідно проявити розсудливість і стриманість у прийнятті рішень про зменшення кількості навчань", - стверджує директор аналітичного центру Іен Кірнс.

У НАТО за півроку нарахували 250 перехоплень російських літаків над Європою.

Також Atlantic Council повідомляв, що статистика спростовує брехню Кремля про оточення Росії країнами НАТО.