UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія почала підготовку санкцій проти України - Ъ

Одним із заходів впливу стане блокування активів фізичних та юридичних осіб, які потрапили "під роздачу".

Російський уряд прийняв рішення про початок розробки санкцій проти України; під ці санкції можуть потрапити мінімум кілька сотень фізичних осіб і компаній, повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на свої джерела в уряді РФ.

Поки невідомо, які українські фізичні та юридичні особи опиняться у списку санкцій Москви. Видання зазначає, що під фізичними особами "розуміються бізнесмени, політики і держслужбовці", а одним із заходів впливу буде блокування їх активів в РФ і заборона на виведення капіталу.

Згідно з інформацією джерел "Ъ" 1 серпня Мінекономіки, Мінпромторг і Мінфін Росії повинні представити "пропозиції з імпортованих з України товарів, щодо яких можуть застосовуватися відповідні заходи обмежувального характеру". Санкції в першу чергу можуть торкнутися українських компаній-виробників добрив, хоча це виглядає дуже дивним, оскільки "постачання добрив з України у Росію і весь ЄАЕС мізерно малі", додає видання.

Джерело "Комерсанта" в уряді підкреслює, що дії РФ - "дзеркальна відповідь" на нібито аналогічні кроки з боку України. Видання зазначає, що на сьогоднішній день у санкційних списках України знаходяться 1748 фізичних осіб та 756 юридичних осіб. В останній раз цей перелік розширювався за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, що відбулася 2 травня, оформленого указ президента Петра Порошенка 14 травня.

Нагадаємо, що РФ ввела ембарго на поставки продуктів харчування з країн Заходу у серпні 2014 року. Забороненими вважаються м'ясо та м'ясна продукція, риба та рибна продукція, молоко і молочна продукція, овочі та фрукти.

Контрсанкции після цього неодноразово продовжувалися.

За даними дослідження Центру європейських політичних досліджень (CEPS), санкції країн Заходу і відповідні заборони Росії на імпорт деяких продуктів мали нульовий ефект на обсяг торгівлі між ЄС і РФ.