UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російських найманців звинувачують у масовому вбивстві мирних жителів у Малі

Бойовики групи "Вагнер" причетні до нападу, внаслідок якого загинули щонайменше 13 людей після великої військової операції.

Російських найманців у Малі звинувачують у новому масовому вбивстві мирних жителів після великої військової операції у центрі нестабільної країни, повідомляє the Guardian.

Щонайменше 13 мирних жителів було вбито в неділю в районі Мопті малійськими військами за підтримки "білих солдатів", повідомили агентству Франс Прес місцеві виборні особи та представник громадської асоціації.

Читайте також: Чи врятують «вагнерівці» армію Путіна від провалу в Україні – Business Insider

Бойовики із пов'язаної з Кремлем групи Вагнера прибули до Малі наприкінці минулого року після укладання вигідної угоди з новими військовими правителями країни. Вони брали участь у низці наступальних операцій проти екстремістів ісламізму, які контролюють більшу частину країни і неодноразово були пов'язані зі звірствами.

Судячи з повідомлень, масове вбивство сталося під час широкомасштабної повітряно-десантної операції в регіоні, відомому як оплот екстремістських груп. За авіаударами послідувала наземна атака малийських військ і бойовиків "Вагнера" в районі міста Тененку, повідомили місцеві джерела.

"У неділю в Геледжі [біля] Тененку... малійські військові прийшли з білими солдатами. Була стрілянина та арешти. Щонайменше 13 людей було вбито", - сказав місцевий політик агентству AFP.

Цю інформацію підтвердив інший місцевий урядовець. Серед убитих - жінка, її дочка та онука, сказав джерело. Житель Гуельдже сказав, що село зазнало нападу, тому що "армія і білі солдати Вагнера вважають її оплотом екстремістів ісламізму".

Співробітник Tabital Pulakuu, асоціації з просування культури етнічних груп пеулів Малі, повідомив AFP, що "більше 20 цивільних осіб було вбито та заарештовано в неділю в Гуельджі", вся з громади пеулів. "Не всі пеули є джихадистами", - сказав чиновник. "Ті, хто був убитий, – невинні цивільні особи".

Екстремістські угрупування ісламізму намагаються вербувати людей серед скотарів-пеулів, використовуючи невдоволення урядом та іншими етнічними групами. За словами тих, хто вижив, багато мирних жителів, убитих у серії масових вбивств у Малі, пов'язаних з Вагнером, на початку цього року, були вихідцями з громади Пеуль.

Військові правителі Малі, які прийшли до влади внаслідок перевороту у травні минулого року, заявили, що тисяча або більше російських воєнізованих формувань у країні є інструкторами та не задіяні у бойових діях. Джерело "категорично" спростувало повідомлення про нову бойню, повідомляє AFP. У попередніх інцидентах збройні сили Малі заявляли, що лише терористи були "нейтралізовані" під час "енергійних" операцій із забезпечення безпеки.

Новий наступ збройних сил Малі та Вагнера відбувається після успіхів, досягнутих ісламістськими бойовиками раніше цього місяця. Бойовики з угруповань, пов'язаних з Ісламською державою, захопили територію на сході країни, вбивши сотні мирних жителів та змусивши тисячі втекти, повідомили регіональні малійські чиновники та аналітики.

Успіхи бойовиків свідчать, що Малі намагається заповнити вакуум, що залишився після відходу французьких та інших європейських військ, тоді як відносини з сусіднім Нігером погіршилися, що перешкоджає проведенню спільних військових операцій біля кордонів Нігеру та Буркіна-Фасо.

Зростаюча напруженість між західними державами та військовими лідерами, які захопили владу в результаті перевороту 2020 року, підштовхнула Францію до перенесення своїх операцій із боротьби з повстанцями до Нігеру цього року.

Інші європейські країни вивели війська, часто посилаючись на співпрацю Малі з російськими найманцями.

На сході Малі національні війська і деякі міжнародні сили, що залишилися, що підтримують їх, все більше обмежуються містами, в яких розташовані їх бази.

Вагнер" діє у більш ніж десяти країнах Африки, і його неодноразово звинувачували у порушеннях прав людини на континенті. У травні у доповіді Human Rights Watch стверджувалося, що сили в Центральноафриканській Республіці (ЦАР), ідентифіковані як російські, вбивали та катували цивільних осіб з 2019 року. року, що повторює аналогічні висновки групи експертів ООН у минулому році.

Згідно з даними проекту Armed Conflict Location and Event Data Project, некомерційної організації, яка відстежує випадки насильства по всьому світу, розгортання Вагнера в Малі "спричинило масові звірства, тортури, страти без належного судового розгляду, мародерство, впровадження мін-пасток у боротьби з повстанцями та операції впливу в інформаційному середовищі".

Військові, які силою захопили владу в Малі у 2020 році, за останній рік відвернулися від французького союзника та його партнерів та звернулися до Росії. Уряд стверджує, що йому вдалося переламати тенденцію у сфері безпеки та перемогти джихадистські угруповання.

Вікторія Нуланд, заступник держсекретаря США з політичних питань, минулого тижня заявила, що тероризм став значно гіршим з того часу, як Вагнер розгорнув свої війська в Малі.

"Тероризм росте, а не падає, і ми твердо дотримуємося думки, що "Вагнер" працює на себе, а не на народ країни, до якої він прибуває", - сказала Нуланд.

Як повідомлялося, російське військово-політичне керівництво ухвалило рішення вивести контингент приватних військових компаній з африканської країни Малі, незважаючи на суттєві іміджеві та політичні втрати для себе у світі. За рахунок ПВК РФ знову намагається посилити своє угруповання для війни проти України на фоні значних втрат.