UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни не вірять даним про втрати, але все одно готові йти на смерть в Україні

Соцопитування демонструє, що 62% чоловіків слухняно підуть до військкоматів.

У Росії скорочується кількість прихильників продовження воєнних дій в Україні. Такими є дані російського опозиційного проєкту Russian Field.

Зокрема, за результатами опитування Russian Field, проведеного наприкінці вересня, прихильників війни в Україні дедалі меншає. Ще влітку «партія війни» почала скорочуватись, а за результатами вересневого опитування, кількість росіян, які виступають за продовження «спеціальної воєнної операції» практично зрівнялась із тими, хто тяжіє до мирних переговорів (46% та 44% відповідно). Ще два місяці тому за продовження «СВО» висловлювались щонайменше на 6% більш респондентів. Втім, дослідження щодо змісту переговорів не проводились.

Серед жінок більше прихильників переговорів (52%), чоловіки, попри ризики мобілізації, налаштовані більш войовниче (57% за продовження війни).

До переговорів схиляється переважно молодь та люди віком до 44 років, опитані люди старшого віку частіше заявляли про необхідність продовжувати «спеціальну воєнну операцію»: в категорії 18-26 років 59% категоричні в бажанні припинити війну і лише 30% підтримують «СВО». В категорії 60+ ситуація дзеркальна: 33% та 58% відповідно.

Водночас, підтримка дій Владіміра Путіна залишається високою (75%), причому росіяни готові підтримати будь-яке його рішення: 75% підтримають початок мирних переговорів, 60% — новий наступ на Київ.

При цьому, прихильників часткової мобілізації найбільше серед опитуваних з високим рівнем матеріального стану, а найменше — серед тих, у кого він «вкрай низький».

Читайте також: Більшість росіян не готові особисто йти на війну, охочих допомогти армії РФ матеріально теж небагато — опитування  

Слід відзначити, що ілюзій щодо правдивості інформації про втрати на фронті в РФ не мають: 54% вважають, що даним про втрати, наданим офіційними джерелами, вірити не можна. Однак 62% російських чоловіків все одно готові після отримання повістки прийти до військкомату і вирушити на війну.

Про підсумки попереднього дослідження читайте у статті Олексія Іжака «Путін залишається сам: хто в Росії хоче і хто не хоче воювати з Україною».

За даними опитування "Левада-Центру", наприкінці вересня громадські настрої Росії різко погіршилися. Зросли напруга, роздратування, страх і туга. Але все одно половина опитаних демонструє впевненість у завтрашньому дні, а дві третини респондентів почуваються вільними людьми.