UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія замінила обсяги торгівлі з Євросоюзом на залежність від Китаю – UNCTAD

Економічним союзником Кремля став Пекін, але деякі союзники КНР віддаляються від Китаю

Росія практично повністю замінила торгову нішу з країнами Європейського Союзу, пропонуючи співпрацю Китаю. Баланс торговельної залежності Росії від КНР за рік зріс на 5,8%. Водночас втрачений відсоток торговельних зв'язків РФ та ЄС склав 4%. Збільшується торговельна залежність від Китаю також південноамериканських країн. Частина світової торгівлі переорієнтовується на нові ринки. Спостереження за глобальною торгівлею та змінами у ній опублікували у липневому звіті експерти UNCTAD.

Кого забирає у торговельну залежність Китай? Окрім Російської Федерації, в значну торговельну залежність від Китаю потрапили Бразилія, В'єтнам, Індія. Водночас за спостереженнями експертів, від Європейського Союзу тепер більше залежать Велика Британія, згадана Індія та Сполучені Штати Америки. Зростають торговельні зв'язки зі Сполученими Штатами у таких країн як Японія, Корея та Малайзія.

Читайте також: Російська перемога в Україні підбадьорить Китай — Столтенберг

Значно скоротилися взаємні торговельні відносини між Філіппінами та Китаєм, а також між Бразилією і Сполученими Штатами. Поступово скорочується і торгівля між США та КНР.

За висновком експертів, геоекономічні політичні тенденції продовжують залишатися важливими факторами щодо розвитку двосторонніх зв'язків між країнами. Окрім політичних рішень, значним фактором, що впливає на двосторонні торговельні зв'язки, є також зміна ланцюжків виготовлення товарів та формування послуг, а відповідно і вартості готової продукції або пропозиції з надання послуг.

Експерти UNCTAD у липневому звіті про глобальну торгівлю також назвали три нові тренди, що змінюють світову економіку. Ці тренди зрештою впливатимуть практично на всі країни, включно з Україною. Це орієнтування на глобальну пропозицію, формування економічних глобальних альянсів та значний вплив протекціонізму на торговельні зв'язки.