UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія визнала США і Чехію "недружніми країнами"

Уряд РФ опублікував список недружніх держав.

Росія в п'ятницю офіційно назвала Сполучені Штати і Чеську Республіку "недружніми державами" на тлі найбільшої за останні роки кризи у відносинах між Москвою і Вашингтоном.

Уряд Росії опублікував постанову, підписану прем'єр-міністром Михайлом Мішустіним, яка супроводжувалося списком «недружніх держав», які «проводили недружні дії» проти Росії, громадян Росії або російських організацій. У список увійшли США і Чехія.

У посольстві Чехії буде дозволено взяти на роботу не більше 19 громадян Росії, а посольству США - взагалі жодного.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив в п'ятницю, що Москва як і раніше готова до діалогу, повідомило державне інформаційне агентство ТАСС, підкресливши той факт, що в списку "недружніх держав" Росії тепер тільки дві країни.

У МЗС Чехії відреагували на рішення Росії включити країну в список "недружніх країн", назвавши такі дії кроком до подальшої ескалації.

"Ми розглядаємо цю процедуру Російської Федерації як ще один крок до ескалації відносин не тільки з Чехією, а й з ЄС як таким і його союзниками. Більш того, це повністю суперечить Віденській конвенції про дипломатичні відносини, особливо щодо зобов'язання її сторін дозволити дипломатичним представництвам функціонувати належним чином, і принципу недискримінації між державами", - йдеться в заяві.

Читайте також: Чехія висилає «майже всіх» російських дипломатів

В останні місяці між Росією і Заходом різко зросла напруженість з цілої низки питань, включаючи нарощування російських військ на кордоні з Україною, втручання у вибори в США і інші ймовірні ворожі дії.

Відносини між Росією і США різко погіршилися після того, як в квітні Вашингтон оголосив про санкції і висилку 10 російських дипломатів у відповідь на те, що він називає втручанням Кремля в вибори в США, масових кібератаках і іншої ворожої діяльності.

Росія у відповідь вислала 10 американських дипломатів, заборонила в'їзд в країну вищим посадовим особам США і заборонила посольству США наймати іноземних громадян.

Після того як Байден порівняв президента Росії Владіміра Путіна з «вбивцею», Росія тимчасово відкликала свого посла з США, а пізніше заявила, що посланець США також повинен відправитися до Вашингтона для консультацій.

Посольство США в Москві було змушене призупинити більшість консульських послуг для своїх громадян і припинити видачу віз через різке скорочення штату після введення санкцій "око за око".

Але в п'ятницю заявило, що тимчасово відновить консульські послуги для своїх громадян «до 16 липня».

Напруженість у відносинах з Чеською Республікою також загострилася після того, як Прага звинуватила російську військову розвідку в тому, що вона стоїть за смертоносним вибухом на складі боєприпасів на сході Чехії в 2014 році.

Минулого місяця Москва заявила, що обмежить чисельність співробітників чеського посольства після того, як країна ЄС оголосила про висилку десятків російських дипломатів.