UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія відповіла США щодо “гарантій безпеки”. Москва показала документ

Тепер МЗС РФ каже, що питання контролю над озброєннями не можуть розглядатися окремо від решти гарантій.

Міністерство закордонних справ РФ у 10-сторінковому документі заявило, що США "перекрутили" пропозиції Росії щодо гарантій безпеки у бік створення переваг для Вашингтона та їх союзників, "проігнорували пакетний характер пропозицій, обравши зручні для себе теми".

"У нашій відповіді підкреслено неприйнятність вимог вивести війська з певних районів у Росії", - цитують російські державні агенції МЗС РФ.

Москва продовжує наполягати, що для деескалації навколо України “потрібні виконання Києвом Мінських угод, припинення постачання зброї Україні та виведення вже поставленого, відкликання всіх західних радників та інструкторів, відмова НАТО від навчань з Україною”.

Росія у відповіді також наполягає на виведенні всіх сил та озброєнь США із Центральної та Східної Європи та країн Балтії.

Влада РФ чекає від США і НАТО "конкретних пропозицій про зміст і форми юридичної відмови альянсу від розширення на схід".

Читайте також: Росія вислала зампосла США – росЗМІ

Раніше представниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Москва не прийматиме відповіді Євросоюзу та НАТО на так звані «гарантії безпеки». За її словами, така «колективна відповідь» нагадує «кругову поруку».

Нагадаємо, 26 січня державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що США у відповідь на пропозиції Росії щодо безпеки передали їй свою оцінку цих пропозицій. Згодом про готовність відповіді НАТО повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. 10 лютого листа у Москву відправив і Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті «Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах».