UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія стикається з внутрішнім дефіцитом палива і готується до його зростання – Reuters

Ціна 95-го бензину останній тиждень оновлює рекорди щодня 

Росія, один з найбільших світових виробників нафти, зіткнулася з дефіцитом пального, що має вирішальне значення для збору врожаю в деяких частинах її південної житниці, і ситуація може погіршитися в найближчі місяці, повідомили Reuters джерела на ринку.

Трейдери кажуть, що паливний ринок постраждав від поєднання різних факторів, включаючи технічне обслуговування на нафтопереробних заводах, вузькі місця в інфраструктурі на залізницях і слабкий рубль, який стимулює експорт пального.

Читайте також: Щоб не казали у США, але більшість російського палива продається вище цінових обмежень – ЗМІ

Протягом останніх місяців Росія намагається подолати дефіцит дизельного палива і бензину, розглядаючи обмеження експорту як останню спробу запобігти серйозній паливній кризі, яка є чутливою для Кремля напередодні президентських виборів у березні. 

За даними агентства, Регіональні нафтобази в південних регіонах Росії були змушені скоротити або навіть призупинити продаж палива, в той час як роздрібні заправні станції були змушені обмежити обсяги продажу палива клієнтам.

«Бензину АИ-92 немає в роздрібному продажі в Краснодарському краї, Адигеї та Астрахані, майже немає бензину АИ-95 і дизельного палива», – сказав один з трейдерів на півдні Росії.

Інший трейдер повідомив, що дизпаливо не продається на нафтобазах, а на роздрібних ринках його немає вже другий тиждень поспіль у всій Самарській області.

При цьому віцепрем'єр-міністр Росії Алєксандр Новак заявив 30 серпня, що дефіциту палива немає.

Читайте також: В наступному році Україна та США можуть «знищити монополію росіян» на ринку ядерного палива – Галущенко

Трейдери повідомили, що дефіцит на роздрібному ринку призвів до різкого зростання оптових цін. Держава обмежує роздрібні ціни, зобов'язуючи продавців підвищувати ціни на бензин і дизпаливо лише відповідно до офіційного рівня інфляції. Джерела в галузі кажуть, що ситуація покращиться не раніше жовтня, коли багато нафтопереробних заводів завершать технічне обслуговування, а сезонний попит, як очікується, знизиться.

За даними російського пропагандистського видання «Коммерсантъ», 31 серпня ціна бензину АИ-95 оновила рекордне значення на біржі сьомий день поспіль – 74,3 тис. руб. за тонну. Біржева вартість бензину АИ-92 склала 63,9 тис. руб. за тонну, літнього дизельного палива – 67,1 тис. руб. за тонну, скрапленого газу – 29,4 тис. руб. за тонну.

Читайте також: Як спланувати контрнаступ проти РФ на «паливному» фланзі

Нагадаємо, за даними Bihus.Info, російські компанії, якими володіють член Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка та його брат Василь, укладають нові контракти з окупантами. 

Українська влада відкрито попереджає громадян про те, що «енергетично» прийдешні осінь та зима будуть складними. Здебільшого це стосується електропостачання. Як готується до зими й ринок нафтопродуктів та з якими викликами стикається пояснює Сергій Куюн у статті «Чи буде Україна з пальним узимку?» на ZN.UA.