UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія програє економічну війну — The Telegraph

Професор з Інституту дослідження миру вважає, що промислове виробництво Росії стагнує.

Росія веде "гарячу" економіку війни. Оборонні витрати в усіх формах потроїлися з моменту вторгнення в Україну і наближаються до 8% національного виробництва, що приблизно відповідає рівню Радянського Союзу. Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання російської економіки на 2,6% у 2024 році.

Ця очевидна стійкість багатьох збила з пантелику, що призвело до всеохоплюючого відчуття відчаю на Мюнхенській конференції з безпеки, що відбулася цими вихідними. Насправді Путін програє економічну війну, а військову війну він виграє недостатньо швидко, щоб компенсувати це, повідомляє The Telegraph.

"Промислове виробництво стагнує. Російський енергетичний сектор страждає від зниження доходів і затримки проєктів. Санкційні лазівки закриваються", — каже професор Павло Баєв з Інституту дослідження миру в Осло.

Читайте також: Російська економіка залишається стійкою попри санкції — Financial Times

Дані Росстату показують, що бум переозброєння зупинився на рівні, далекому від того, який був би необхідний Кремлю для того, щоб перемогти навіть частку технологічної потужності Заходу.

Показники ВВП Росії — це "червона ниточка". Дефіцит робочої сили та обмеження виробничих потужностей призвели до перегріву економіки, підштовхнувши відсоткові ставки до 16%, тоді як те, що залишилося від економіки споживання, атрофується. З початку війни ліквідні активи Фонду національного добробуту впали з 6,6% до 2,7% ВВП.

ЄС розробляє плани санкцій проти компаній у Китаї, Індії, Туреччині, Шрі-Ланці, Сербії, Таїланді та Казахстані за допомогу Кремлю в обході обмежень на технології подвійного призначення. Росія знайде способи обійти останні обмеження. Але вона не може легко перейти на напівпровідники з Китаю, оскільки її системи налаштовані на американські чіпи, які доводиться купувати з жорсткою надбавкою на чорному ринку.

Читайте також: Зростання російського ВВП дає певні уроки — але не ті, про які думає Путін — Financial Times

Доходи від нафти, газу та вугілля все ще надходять, але суми скромні, вважає видання. Вони впали з 40 мільярдів доларів на місяць на початку 2022 року до 23 мільярди доларів у січні цього року. Цього недостатньо, щоб покрити зростання бюджету на 65% за останній рік.

"Росія неминуче рухається до економічного виснаження. Було б величезною помилкою з боку Заходу втратити нерви зараз", — підсумовує видання The Telegraph.