UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія готова воювати, це вже не блеф — The Guardian

Переговори показали, що Путін категорично виключає компроміси та прагне, аби Захід погодився на всі його умови. 

Росія під час переговорів з НАТО відкинула усі пропозиції щодо компромісів та показала, що готова воювати, якщо її ультиматуму щодо "гарантій безпеки" не приймуть. Редактор The Guardian Джуліан Боргер вважає, що наразі риторика щодо ймовірного вторгнення вже не є блефом. 

Він нагадав, що російська делегація заявила, що переговори з НАТО "зайшли у глухий кут", а теми та компроміси, які під час переговорів пропонував Захід, РФ або проігнорувала, або назвала несуттєвими. Це дає підстави зробити висновок, що Путін дійсно хотів домогтися того, аби Альянс закрив свої двері для Грузії та України, відступив з країн Балтії та Польщі, а також визнав "сфери інтересів Росії". 

На думку Боргера, зараз у Росії, яка не отримала того, чого хотіла, а на менше не згодна, залишається лише один варіант подальших дій - реальна ескалація. 

"Цей тиждень показав, що Путін готовий розжарювати військову ситуацію до межі. Питанням залишається тільки те, чи готов він межу перейти", – підсумовує оглядач.

Читайте також: "Спроба держперевороту" може стати приводом для Путіна напасти на Україну - радник Байдена

10 січня у Женеві відбулися 8-годинні переговори США та Росії щодо так званих "гарантій безпеки". У РФ заявили, що вони були складними та професійними, "без спроб обійти гострі кути". В американському Держдепартаменті, в свою чергу, додали, що Вашингтон запропонував Москві провести подальші двосторонні консультації незабаром.

12 січня у Брюсселі відбувся другий раунд переговорів - між Росією та НАТО. Після них у Штатах попередили, що Москва не заявляла про свою готовність провести деескалацію на Донбасі, хоча й про те, що цього не станеться, не заявляла. У Путіна, в свою чергу, негативно оцінили перемовини, під час яких Альянс відмовився закрити двері для України. 

13 січня у Відні відбувся кінцевий раунд переговорів Росії з ОБСЄ. 

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Їжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?".