UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роль вакцин у боротьбі з пандемією занадто перебільшена — FT

Covid залишатиметься в житті людей ще протягом тривалого часу.

Деякі країни вже розпочали програми масової вакцинації населення. Для прикладу, близько 15 мільйонів людей у ​​Великій Британії до лютого 2021 року отримають принаймні одну дозу вакцини проти коронавірусу. Якщо партія другої дози вакцини буде доставлена вчасно, це має дозволити утримувати найбільш вразливу частину населення країни «поза лікарнею». Однак, не все так просто, ймовірно, роль вакцин у боротьбі з пандемією була переоцінена і, швидше за все, COVID-19 ще протягом тривалого часу буде залишатися в житті людей, пише Financial Times.

До того ж, наразі невідомо, чи вакцини стримують передачу коронавірусу, хоча є підстави сподіватися, що вони можуть це робити. Більшість людей працездатного віку навряд чи отримають першу дозу вакцин до літа. Навіть якщо люди похилого віку у країнах, де розпочалася вакцинація, можуть насолоджуватися новою свободою, виникає занепокоєння щодо більш смертельного варіанту COVID-19. З огляду на те, що вакцини розглядаються як основна стратегія виходу з пандемії, зараз необхідно реально оцінювати ситуацію і ставити акцент на придушення вірусу.

Минулого тижня з’явилося нове джерело занепокоєння. Академічні дослідники попереджали, що вакцинація сама по собі може не допомогти виробити достатній рівень колективного імунітету для знищення вірусу. Комбінація недосконалої ефективності вакцини, неоптимального прийому та нових варіантів коронавірусу може зірвати спроби досягти колективного імунітету. Моделювання з Університету Східної Англії підтверджує цю неприємну можливість.

Іншим серйозним занепокоєнням є те, що країни з погано контрольованим поширенням вірусу можуть виконувати функції «виробничих ліній» для нових небезпечних варіантів хвороби. Хоча наявні вакцини працюють проти нещодавно виявлених штамів коронавірусу, включаючи B.1.1.7, який зараз є панівним у Великій Британії, існує ризик виникнення більш небезпечних мутацій.

Один із варіантів коронавірусу, вперше зафіксований у Південній Африці, демонструє певну стійкість до нейтралізуючих антитіл, повідомляють вчені. Компанія Moderna також заявила, що її вакцина може бути не такою ефективною проти цього варіанту, і розпочала розробку нового препарату.

Раніше дослідники припускали, що пацієнти з ослабленим імунітетом, які страждають від інших хронічних хвороб, можуть діяти як джерела розвитку нових небезпечних штамів. Але, можливо, існує правдоподібна альтернативна гіпотеза на думку біоінформатика з Університету Квазулу-Натал Туліо де Олівейра. Він є співавтором статті про південноафриканський варіант коронавірусу та бере участь у роботі Групи з питань еволюції вірусів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Його підказка змусила британських вчених більш повно дослідити варіант B.1.1.7.

«Нещодавно ми провели відкриту дискусію в групі про те, чому ці варіанти з’являються самостійно у багатьох місцях. Ми помітили загальний фактор щодо Лондона, Південної Африки та Манауса [Бразилія], де з'явилися ці три варіанти: ці місця занадто сильно постраждали під час першої хвилі пандемії», - говорить професор де Олівейра.

Гіпотеза передбачає, що перша хвиля коронавірусу спровокувала появу антитіл у багатьох людей, але ці антитіла з часом послабилися. Під час другої хвилі пандемії у деяких раніше інфікованих осіб, які повторно заразилися вірусом, бракувало потужного імунітету, щоб запобігти повторному інфікуванню або швидко вбити вірус. Фактично, зазначає професор де Олівейра, людина з ослабленими антитілами може грати ту саму роль, що і пацієнт із ослабленим імунітетом та здоров’ям.

Якщо регіони з бурхливою передачею коронавірусу дійсно виступають як місця появи нових варіантів, то відсутність контролю за розповсюдженням хвороби затягне пандемію. Професор де Олівейра наголошує, що Тайвань, Китай, Австралія та Нова Зеландія, які успішно контролювали поширення вірусу, є взірцями для наслідування.

«Це повинно бути сигналом для пробудження контролювати передачу не тільки у своїх регіонах, але й у всьому світі. Вірус буде перемагати, якщо ми не будемо сприймати його дуже серйозно», - говорить професор.

Це означає не просто щеплення, але швидке тестування, точне та швидке відстеження контактів, карантин та ізоляцію. Іншими словами, вакцинація повинна йти паралельно із іншими методами придушення поширення вірусу, а не бути єдиною надією на завершення пандемії. Успішне впровадження вакцини мало що означатиме, якщо країна стане «фабрикою» для мутацій коронавірусу.

За минулий рік ми дозволили вірусу контролювати нас і це стало катастрофою. Навіть легкі форми хвороби можуть призвести до «довготривалого COVID-19», що характеризується втомою та задишкою, які пацієнти відчувають впродовж кількох місяців після одужання. Пандемія коронавірусу також створює «вторинну епідемію травми» серед тих, хто вижив. Країни, що постраждали від масштабного поширення хвороби, взяли на себе хронічний тягар для здоров'я населення, як фізичного, так і психічного, на найближчі десятиліття. Ефективні вакцини, на щастя, можуть бути серйозною зброєю у боротьбі з пандемією, але самотужки, вони теж не зупинять коронавірус, резюмує видання.

Читайте також: Moderna розробить нову вакцину від двох мутованих штамів коронавірусу

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Вухань був зафіксований 12 грудня 2019 року. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.