UA / RU
Підтримати ZN.ua

Робоча група президента США розслідуватиме, як американська електроніка потрапляє в іранські безпілотники

Група, створена адміністрацією президента США, буде розслідувати потрапляння американських компонентів у іранські дрони.

Адміністрація Байдена створила велику робочу групу для розслідування того, як американські та західні компоненти, включно з мікроелектронікою американського виробництва, потрапляють у безпілотники іранського виробництва, які Росія сотнями запускає в Україну, повідомляє CNN.

США запровадили жорсткі обмеження експортного контролю та санкції, щоб перешкодити Ірану в отриманні високоякісних матеріалів. Проте з’явилися докази того, що Іран знаходить велику кількість комерційно доступних технологій.

Минулого місяця британська дослідницька організація Conflict Armament Research перевірила кілька збитих в Україні безпілотників і виявила, що 82% їхніх компонентів були виготовлені компаніями, розташованими в США.

Згідно з розслідуванням Збройних сил України та джерелом, знайомим із розслідуванням США, серед компонентів, знайдених у деяких безпілотниках, є процесори, виготовлені технологічною компанією Texas Instruments із Далласу, а також двигун, виготовлений австрійською фірмою, яка належить канадській компанії Bombardier Recreational Products. Обидві компанії засудили будь-яке використання їхніх технологій у незаконних цілях.

Їх очевидно ненавмисне потрапляння до іранських дронів підкреслює те, що недорогу продукцію, призначену для цивільного використання, можна легко переобладнати для військових цілей і вона часто потрапляє за межі санкцій і режимів експортного контролю.

Texas Instruments у заяві CNN заявила, що «TI не продає жодної продукції в Росію, Білорусь чи Іран. TI дотримується чинних законів і норм у країнах, де ми працюємо, і співпрацює з правоохоронними організаціями, якщо це необхідно та доцільно. Крім того, ми не підтримуємо та не виправдовуємо використання наших продуктів у програмах, для яких вони не призначені».

Компанія Bombardier Recreational Products заявила, що починає розслідування того, як двигуни опинилися в безпілотниках.

Розслідування активізувалося останніми тижнями на тлі розвідданих, отриманих США, про те, що Кремль готується відкрити власну фабрику з виробництва безпілотників у Росії в рамках угоди з Іраном, повідомили чиновники.

Різні державні агенції беруть участь у цільовій групі, включаючи міністерства оборони, державного управління, юстиції, торгівлі та фінансів. Ці зусилля контролюються Радою національної безпеки Білого дому в рамках ще більшого, «цілісного підходу» до боротьби з Іраном, сказав високопоставлений чиновник адміністрації. Цей підхід стосується і придушення протестувальників у Ірані, і його ядерної програми, і поглиблення ролі Ірану у війні в Україні.

Але проблема безпілотників є особливо гострою, враховуючи величезну кількість компонентів американського виробництва, багато з яких були виготовлені протягом останніх кількох років, знайдених в іранських дронах, що застосовуються Росією в Україні.

Цільовій групі також необхідно координувати дії з іноземними союзниками, оскільки компоненти, які використовуються в безпілотниках, не обмежуються компонентами, виробленими американськими компаніями. Conflict Armament Research також виявив, що «понад 70 виробників із 13 різних країн і територій» виробляли компоненти для іранських безпілотників.

Читайте також: Боррель на зустрічі з главою МЗС Ірану закликав Тегеран припинити військову підтримку РФ

Нагадаємо, минулого місяця Іран вперше визнав постачання Росії дронів. При цьому США обіцяли задіяти усі можливі інструменти, щоб протистояти постачанню зброї з Ірану до Росії.