UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ренці обіцяв затриматися на посаді прем'єра до прийняття бюджету Італії

Президент Італії попросив Маттео Ренці трохи почекати з відставкою.

Італійський прем'єр Маттео Ренці погодився залишитися на своєму посту, поки Сенат не прийме бюджет країни на 2017 рік, повідомляє ВПС.

У понеділок ввечері, 5 грудня, Ренці провів підсумкове короткий засідання кабінету міністрів перед тим як відправитися в президентський палац, щоб подати офіційну заяву про відставку президенту Італії Серджо Маттарелле.

Маттарелла попросив Ренці зачекати з відставкою, поки в Італії не приймуть бюджетний законопроект, що, як очікується, відбудеться в найближчі дні. Деякі вважають, що такий крок допоможе заспокоїти ринки. Як раніше повідомлялося, після референдуму в Італії євро різко впав до долара.

Нагадаємо, в неділю, 4 грудня, в Італії відбувся референдум щодо внесення змін до Конституції. Згідно з даними екзит-полів, від 54 до 58% виборців проголосували "проти" конституційної реформи, тоді як "за" висловилися від 42% до 46%. Явка на референдумі перевищила 68%. Після оголошення результатів прем'єр-міністр Маттео Ренці оголосив про свою відставку. Видання Financial Times писало, що після відставки Ренці італійська політика увійде в період невизначеності. Вірогідно, що президент Маттарелла спробує вмовити когось з чиновників очолити уряд, щоб заспокоїти ринки якомога швидше. Такий вибір може впасти на міністра фінансів П'єра Карло Падоана чи голову Сенату П'єтро Грассо.