UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін звужує коло своїх друзів через розбіжності в поглядах відносно України - Bloomberg

Російський президент жене від себе незгодних з ним, залишаючи поруч лише невелику частину прихильників жорсткої лінії.

Криза економіки Росії посилила розбіжності в оточенні російського президента Володимира Путіна, що змушує його звужувати своє коло друзів, пише агентство Bloomberg.

Володимир Путін не тільки злить лідерів від Берліна до Вашингтон. Він дратує деяких з його багатих друзів, теж, чинячи тиск на них через їх заклики покінчити з конфліктом в Україні. Путін жене від себе незгодних з ним, залишаючи поруч лише невелику частину прихильників жорсткої лінії.

Падіння рубля посилило протистояння серед його багатих союзників, спонукаючи президента звузити коло з десятків наближених.

Путін стає все більш підозрілою людиною, яка зобов'язана своїм багатством зв'язкам з людьми, які постраждали від західних санкцій. У 2014 році 21 російський олігарх втратив в загальній складності $ 61 млрд, що становить чверть сукупних статків цих мільярдерів.

Бізнесмени, які вже давно поруч з Путіним зараз "на периферії ", сказав політичний консультант РФ Сергій Марков. За його словами, основна група наближених зараз - секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, керівник Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков, керівник Служба зовнішньої розвідки Михайло Фрадков і міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Міністри та інші чиновники, яким доручено протидіяти економічного спаду в Росії, в листопаді скаржилися на те, що вони чекають місяцями, щоб представити свої рекомендації президенту, який має останнє слово за всіма основними ініціатив.

"Це дуже важкий час для Путіна", - каже соціолог і колишній член правлячої партії Єдина Росія Ольга Криштановська. "Він піддається критиці з обох сторін, лібералів і яструбів. Багато людей у Кремлі вважають, що Росія повинна прийняти ще більш жорстку позицію", - говорить вона.

На думку видання, можливо, цей час уже настав. Оскільки ситуація в Донбасі загострилася. В той час, як український президент Петро Порошенко говорить про перетин кордону російськими солдатами, Міноборони Росії заперечує наявність збройних сил РФ в Україні.

У той час як рейтинг Путіна рекордно високий і більшість росіян підтримують надання допомоги бойовикам, падіння цін на нафту і рецесія, що наблиєжаться, змусила двох видних колишніх чиновників закликати російського лідера до пошуку шляху з припинення бойових дій.

Так, колишній прем'єр-міністр Євген Примаков заявив, що Росія повинна уникнути "самоізоляції" через Україну і тримати двері відкритими для співпраці з США та їх союзниками в організації Північноатлантичного договору. "Ми втрачаємо нашу країну як "велику державу" без такої співпраці, - заявив Примаков у статті, опублікованій минулого тижня в "Російській газеті". Примаков сказав, що Путін повинен поважати територіальну цілісність України і не відправляти війська для підтримки бойовиків.

Інший давній союзник російського лідера - колишній міністр фінансів Олексій Кудрін заявив минулого місяця, що Росія зіткнеться з "повноцінною" економічною кризою, якщо Путін не відновить відносини з США і Європою.

Такі коментарі демонструють "дуже високий рівень стурбованості серед досить широкого кола людей", сказав московський політолог Гліб Павловський.

"Існує група людей у вищих ешелонах, вони намагаються захистити себе від втрат," - каже політолог. "Вони критично ставляться до Путіна, але не можуть кинути йому виклик, тому що він може легко розчавити їх", - сказав він.

Арешт мільярдера Володимира Євтушенкова у вересні минулого року і ренаціоналізація його нафтової компанії ВАТ "Башнефть", яка коштує більше $ 7 млрд, показує, як легко владі вдається відстоювати себе, пише автор статті. Звинувачення у відмиванні грошей були зняті, коли Євтушенков погодився віддати "Башнефть".

Наближені до Путіна бізнесмени виконують свій обов'язок перед президентом і допомагають йому уникнути публічної критики, але вони не хочуть, щоб особисті амбіції російського президента знищили їх долі, повідомило джерело агентства.

Колишній мільярдер і сенатор близький до Путіна Сергій Пугачов сказав, що президент посилив свою владу (по відношенню до чиновників - ред.) незабаром після початку конфлікту в Україні. За його словами, метою є "очищення еліти", щоб послабити коло бізнесменів і чиновників, які вже були в союзі з Путіним, коли він був заступником мера Санкт-Петербурга в 1990 році.

Пугачов зазначає, що президент Росії почав "видаляти частини шахової дошки" ще в травні 2014 року. Так, близька Путіну довірена особа Володимир Кожин був звільнений, його змінив на посаді завідувача відділу російської версії Секретної служби Олександр Колпаков. Кожина було понижено до помічника президента з військового співробітництва, що зробило його "ніким".

"Сьогодні особиста дружба і вірність (Путіну - ред.) нічого не значить", - сказав Пугачов. "Навіщо Путіну друзі, коли 85 % росіян підтримують його?", - говорить він.

Як писало видання The Economist, Росія сподівається пережити кризу, але навряд чи вийде. РФ для відновлення її економіки гостро потребує структурних реформ, але їх проведення навряд чи відбудеться.