UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін зустрівся з саудівським кронпринцем – говорили про Україну та підняття цін на нафту

Росія та Саудівська Аравія разом контролюють п'яту частину щоденного видобутку нафти

Президент Росії Владімір Путін 6 грудня зустрівся у Саудівській Аравії зі спадкоємним принцем Мухаммедом ібн Салманом. Вони провели короткі переговори про видобуток нафти, Сектор Гази та Україну. Цей візит до Ер-Ріяду відбувся через кілька годин після переговорів Путіна із президентом сусідніх Об'єднаних Арабських Еміратів в Абу-Дабі.

Зустріч з Мухаммедом ібн Салманом відбулася після падіння світових цін на нафту, незважаючи на рішення ОПЕК+, яка об'єднує Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзників на чолі з Росією, ще більше скоротити видобуток нафти, повідомляє Reuters.

У вступному слові Путін подякував кронпринцу за запрошення, сказавши, що спочатку очікував, що той відвідає Москву, «але в планах відбулися зміни». За його словами, їхня наступна зустріч має відбутися в Москві: «Ніщо не може перешкодити розвитку наших дружніх відносин». За словами офіційного перекладача, кронпринц сказав Путіну, що їхні країни можуть «працювати разом на благо всього світу».

Читайте також: Нетаньягу все ще вважає можливою мирну угоду з Саудівською Аравією, попри бойові дії у Секторі Гази 

Росія та Саудівська Аравія разом контролюють п'яту частину щоденного видобутку нафти і вже давно підтримують тісні відносини, хоча обидві часом піддаються осуду з боку Заходу.

Ібн Салман та Путін потребують високих цін на нафту, яка є життєдайною силою їхніх економік. Питання для обох полягає в тому, яку частину тягаря кожен з них повинен взяти на себе, щоб утримати ціни на високому рівні – і як перевірити внесок кожного.

Минулого місяця ОПЕК+ відклала зустріч на кілька днів через розбіжності щодо рівня видобутку. Міністр енергетики Саудівської Аравії заявив, що ОПЕК+ також хоче отримати від Москви більше запевнень у тому, що вона виконає свою обіцянку щодо скорочення експорту палива.

Читайте також: Зеленський провів перемовини з принцом Саудівської Аравії та еміром Катару

Нагадаємо, Bloomberg оцінив візит Путіна до країн Перської затоки як такий, що кидає виклик міжнародній ізоляції. Саудівська Аравія бере участь у перемовинах із Росією щодо війни в Україні та приймала у серпні одну з зустрічей радників лідерів країн щодо досягнення миру на умовах України.