UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вигадав новий привід для блокування «зернової угоди»

Президент РФ пов’язав вибух на Кримському мості із експортом зерна з українських портів.

Президент Росії Владімір Путін заявив, що вибухівку, якою було пошкоджено міст через Керченську протоку, нібито могли доставити судна-зерновози, які вивозять зерно з українських портів. 

Під час промови Путін послався на дані Федеральної служби безпеки, яка вважає, що вибухівку могли привезли з Одеси. Раніше російські спецслужби стверджували, що вибухівку перевозила вантажівка, яка приїхала до окупованого Криму з Росії.

Якщо інформація підтвердиться, Росія не продовжуватиме «зернову угоду», наголосив він під час прес-конференції в Астані.

«Ми не знаємо, чи за допомогою зерновозів відправили з Одеси вибухівку. Якщо гумкоридори для постачання зерна для найбідніших країн використовуються для вчинення терактів, це поставить під питання функціонування коридорів. Закриємо і з кінцем. Але спочатку потрібно встановити це достовірно. Поки такої інформації немає», - сказав Путін.

Раніше Росія направила генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу перелік вимог, у разі невиконання яких погрожує вийти із «зернової угоди». Серед них – сприяння експорту російського продовольства і добрив. 

Строк дії угоди спливає у листопаді, чим ближче до її пролонгації, тим частіше з російської сторони лунають погрози заблокувати угоду.

Читайте також: ООН хоче продовжити зернову угоду ще на рік та розблокувати експорт російського аміаку – Reuters

Нагадаємо, раніше журналісти AP провели масштабне розслідування та встановили, за допомогою яких схем та маніпуляцій РФ продає вкрадене в Україні зерно. Отриманий від продажу прибуток йде на фінансування війни. Сама Росія заперечує крадіжку українського зерна, але численні докази свідчать не на користь агресора.