UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін пообіцяв вивести «миротворців» ОДКБ із Казахстану, але не назвав дату

За словами російського лідера, усі військові мають реальний бойовий досвід. І отримували вони його у Криму та на Донбасі.

Російські військові, які увійшли у Казахстан під виглядом «миротворців» Організації Договору з колективної безпеки, залишаться в країні стільки, скільки потрібно, заявив президент РФ Владімір Путін, виступаючи на позачерговій сесії Рад безпеки ОДКБ.

За словами Путіна, у перспективі «миротворчий контингент буде виведений із території Казахстану». Однак умови та точні дати російський лідер не назвав.

«До складу контингенту ОДКБ увійшли найбільш підготовлені підрозділи ПДВ Росії. Усі вони мають реальний бойовий досвід. Керує діями колективних сил у Казахстані – командувач ПДВ, генерал-полковник А.М.Сердюков, він знає свою справу», - додав він.

Нагадаємо, Росія відправила до Казахстану близько 2,5 тисячі військових 45-ї окремої бригади спеціального призначення та 98-ї дивізії ПДВ, а також війська Центру спеціального призначення РФ «Сєнєж». Усі ці підрозділи брали участь в окупації Росією українських Донбасу та Криму, десантники – під командуванням Сердюкова.

Президент РФ також похвалив президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва за звернення до ОДКБ. Самі казахи вважають введення іноземних військ до країни безпідставним, а справжньою метою називають спробу окупації Казахстану чи частини території країни Росією.

Читайте також: Жириновський і Ко пропонують «приєднати» Казахстан до Росії

Раніше президент Казахстану заявив про придушення протестів. За словами Токаєва, конституційний порядок у країні повністю відновлено, триває робота з пошуку «бойовиків, що сховалися», затримано понад 8 тисяч людей.

Докладніше про те, що відбувається на «острівці стабільності» Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка «Чи врятують російські «миротворці» Токаєва: що відбувається в Казахстані» у ZN.UA.