UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін пообіцяв поки не відправляти силовиків до Білорусі на допомогу Лукашенку

Підготовлений за розпорядженням Путіна резерв мають повернути до місць постійної дислокації.

Резерв російських силовиків  поки що направлятимкть до Білорусі і повернуть в місця постійної дислокації. Про це, за словами прессекратаря президента РФ Дмитра Пєскова, Володимир Путін домовився з Олександром Лукашенком у ході зустрічі в Сочі 14 вересня, передає «Інтерфакс».

«Росія знімає резерв правоохоронних органів і Росгвардії, який був зосереджений поблизу російсько-білоруського кордону, і виводить людей в місця постійної дислокації», - розповів Пєсков журналістам.

27 серпня Путін повідомив, що на прохання Лукашенка в РФ сформували резерв співробітників правоохоронних органів, щоб відправити його в Білорусь, якщо ситуація там «виходитиме з-під контролю».

Як повідомлялося, 14 вересня в Сочі відбулися чотиригодинні переговори Путіна і Лукашенка. За їх підсумками РФ погодилася надати Білорусі кредит у 1,5 млрд доларів. А Путін привітав Лукашенка з "перемогою на виборах".

Читайте також: Путін підтримує Лукашенка, побоюючись розширення протестів - Bloomberg

У Білорусі вже понад місяць тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тихановська - 10% голосів виборців.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі.  Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

Після цього було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого доєдналися десятки державних підприємств.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди «Ні війни, ні миру» в ZN. UA.