UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін хоче приховати від світу свої військові маневри — відповідний законопроект вже внесено в Держдуму

До такого рішення Росію підштовхнули США. 

Президент Росії Владімір Путін вніс у Держдуму законопроект, який стосується денонсації РФ договору про відкрите небо. На сайті відомства зазначають, що його повинні розглянути вже сьогодні. 

"Ця угода працює майже 30 років. Вона дає право учасникам договору (а це 34 з 57 країн ОБСЄ) здійснювати обльоти територій один одного для спостереження за військовою діяльністю, при цьому, не обмежуючи і не забороняючи будь-яких категорій озброєнь", - зауважив глава Держдуми В'ячеслав Володін. 

Він зауважив, що до таких дій Росію підштовхнули США, які вийшли з ДВН минулого року. 

"Росія завжди виступала і виступає за збереження міжнародних домовленостей на принципах довіри і взаємної поваги", - зауважив Володін. 

Від додав, що країна не може "піддавати ризику свою нацбезпеку". Саме тому законопроект про денонсацію ДВН розглянуть сьогодні. 

Читайте також: МЗС України відреагував на рішення Росії про вихід з Договору про відкрите небо

Нагадаємо, що після звинувачень на адресу Росії про порушення Договору 21 травня 2020 року експрезидент США Дональд Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з ДВН. США офіційно вийшли з Договору в листопаді минулого року.

Учасниками ДВН є 34 держави. Вони можуть робити обльоти територій один одного з метою контролю військової діяльності. Договір є безстроковим. Будь-який учасник ДВН має право вийти з нього. Про своє рішення бажаючий вийти має оголосити не пізніше ніж за шість місяців до дати свого передбачуваного виходу.

Детальніше про те, що означає для європейської безпеки вихід США з чергового договору про контроль над озброєннями, читайте в статті Віктора Константинова "Закрите небо" для ZN.UA.