UA / RU
Підтримати ZN.ua

Психолог Стівен Пінкер для FT: «Путін - анахронізм, але вторгнення в Україну не поверне еру війни цивілізацій»

Професор психології Гарвардського університету пояснив логіку реакції Заходу на російське потенційне застосування ядерної зброї проти України.

«Дивіться на речі в певній перспективі. Не кожна проблема - це криза, чума, епідемія чи екзистенційна загроза», - писав у 2018 році канадсько-американський психолог і професор Гарвардського університету Стівен Пінкер у своїй книзі «Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу».

Але світ справді пережив чуму і тепер зіштовхнувся з екзистенційними загрозами. Після того, як Владімір Путін почав своє вторгнення в Україну, світ стоїть дуже близько, хоч і не відомо на скільки, до початку ядерної війни. Це не кажучи вже про кліматичні проблеми. Чи вплинули останні два роки на погляди Пінкера?

«Звісно, я відкалібрував свою суб’єктивну вірогідність привабливості територіальних завоювань для політичних лідерів. Я думав, що вона відмерла так само, як людські жертвоприношення і торгівля рабами. Вторгнення Путіна в Україну змінило дані. Поки що з точки зору кількості смертей в боях на рік, воно не поставило нас на шлях скасування прогресу, який був досягнутий з 80-х років. Але це станеться, якщо буде ескалація», - сказав Пінкер журналістам Financial Times.

Він зауважив, що якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю, це теж не перекреслить прогрес останніх 30 років, хоча цей вчинок «буде справді жахливим». Американський вчений досі вірить, що історія схиляється на бік розуму.

«Путін - справжній анахронізм. Він йде проти потужної течії… Сили, які скорочують кількість війн, досі діють, хоча вони були не досить сильними, щоб стримати Путіна… Підозрюю, що вторгнення в Україну не призведе до повернення ери війни цивілізацій», - сказав Пінкер, допустивши, що міжнародна відповідь може стримати інших деспотів.

Читайте також: Німецький експерт: "Ми 8 років вдавали, що це не війна"

Як приборкати Путіна? Професор Гарвардського університету вказує на ризик ескалації. Раціональною відповіддю на неї буде не пряма ескалація, а спроба змінити правила гри. На думку Пінкера, саме так Захід дивиться на ядерні погрози Путіна.

«Навіть якщо Путін застосує ядерну зброю, найвірогідніше відповідь на це буде не такою ж. Це можуть бути плани знищити російський Балтійський флот, спробувати посилити санкції ще більше, ізолювати Росію ще більше. Буде надія, що Китай і Інедія дистанціюються від Москви», - пояснив він.

Конфлікт між великими державами зруйнує всі погляди Пінкера про прогрес. Він переконаний, що Третя світова війна «малоймовірна», але «не астрономічно неможлива».

«Це вірогідність, що якої потрібно готуватися», - пояснив він.

Financial Times також нагадує, що якось Пінкер вказав на індекс Varieties of Democracy як на доказ стійкості демократії. Але свіжа оцінка робить похмурий висновок: «Рівень демократії, яким користувався середньостатистичний громадянин світу в 2021 році, опустився до показників 1989 року. Останні 30 років демократичного прогресу тепер ліквідовано». Приблизно 70% населення світу живуть в умовах диктатури.

Читайте також: Колишній директор ЦРУ не виключає, що США та партнери могли б втрутитися у війну в Україні

Можливо прогрес не такий вже й лінійний? Або ж він відбудеться в довгостроковій перспективі, в часи, коли нинішнє покоління людей вже буде мертве?

«Ми точно рухаємося не в тому напрямку в питанні демократії. Історія не циклічна, вона може бути хаотичною. Немає гарантії, що ми не повернемося у світ, яким він був у 1970-х роках, коли було лише 32 демократичні країни. Сумніваюся, але цього не можна повністю відкидати», - сказав Пінкер.