UA / RU
Підтримати ZN.ua

Промислове виробництво в Європі відновлюється повільніше, ніж очікувалось — FT

В червні рівень промислового виробництва в єврозоні зріс лише на 9,1%.

Рівень промислового виробництва в єврозоні зростає повільніше, ніж очікували експерти. Саме тому виникає занепокоєння стосовно того, чи зможе Європа відновити економіку, яка зазнала значних втрат внаслідок пандемії COVID-19, пише Financial Times.

В червні рівень промислового виробництва в Європі зріс лише на 9,1%, а це вкотре доводить, що європейська промисловість зазнала занадто сильного удару внаслідок пандемії коронавірусу і все ще не може відновитися.

Економісти вважали, що після скасування карантинних обмежень і відновлення роботи фабрик та заводів, рівень промислового виробництва буде активно зростати протягом літа, але такі прогнози мали дещо скептичний характер.

Наразі слабкість загальної світової економіки і торговельна напруга між країнами буде продовжувати чинити тиск на експорт.

Пандемія спричинила глибоку рецесію економіки єврозони, що призвело до рекордного падіння рівня ВВП на 12,1%  в другому кварталі 2020 року. 

Внаслідок посилення торговельних зв’язків з Китаєм, рівень експорту в Німеччині зріс на 15%, що своєю чергою призвело до збільшення замовлень на німецьких фабриках на 30%.

Проте, відновлення промислового виробництва занадто нестійке та нерівномірне в різних європейських країнах.

Загальне виробництво товарів народного споживання було сектором промисловості, який відновлювався найшвидше, зрісши на 20%.

Однак, рівень виробництва товарів промислового призначення зріс лише на 14,2%, загалом, завдяки перезапуску виробництва автомобілів.

Виготовлення товарів проміжного споживання зросло лише на 6,7%.

Після зняття карантинних обмежень багато країн знову «відкрилися» і експорт та торгівля починають відновлюватися.

Але, для прикладу США все ще ведуть боротьбу з пандемією, а Велика Британія вирішує наслідки Brexit. Хоча, саме ці дві країни грають важливу роль в європейській торговельній зоні, але така нестабільність лише збільшує негативний вплив на експорт, резюмує FT.

Читайте також: Крах туризму може спровокувати наступний етап економічної кризи — FT

Раніше повідомлялося, що без запровадження тотального карантину економіка Швеції постраждала найменше, тоді як ВВП Великої Британії скоротився на рекордні 20,4%.